Atletika

Tuka za NEZAVISNE: Još nisam svjestan šta sam uradio

Tuka za NEZAVISNE: Još nisam svjestan šta sam uradio
Tuka za NEZAVISNE: Još nisam svjestan šta sam uradio

Bh. atletičar Amel Tuka ne prestaje da iznenađuje i sebe i druge. Koji su njegovi dometi, niko ne zna, ali sada je najbrži atletičar na svijetu na 800 metara.

Tuka je u petak postao prvi bh. takmičar koji je nastupio na mitingu Dijamatske lige i ne samo da je nastupio, već je i slavio u Monaku nakon odličnog finiša rezultatom 1.42.51 minut - novim bh. rekordom, rekordom Balkana te najboljim vremnom ove sezone u svijetu.

"Iskreno, još nisam svjestan šta sam uradio. Najviše me oduševio rezultat, ali pobjeda na mitingu Dijamantske lige u Monaku, gdje je najjači miting, najbrža trka, čini me veoma srećnim, ponosnim i daje mi motiv da još više treniram i napredujem", istakao je Tuka danas za "Nezavisne".

On je u Monaku trijumfovao ispred Najdžela Amosa iz Bocvane (1.42.66) i Ajanleha Sulejmanija iz Džibutija (1.42.97), koji su postigli drugo, odnosno treće vrijeme sezone. Do ovog mitinga najbrži ove sezone bio je Sulejmani (1.43.08), pa ne čudi što su novinari u Monaku bili šokirani kada im je Tuka rekao da je atletiku počeo trenirati kada je imao 18 godina, odnosno 2009.

Čestitke stižu sa svih strana svijeta, baš kao i nakon nedavno postignutih odličnih rezultata u Velenju i Madridu.

"Zaista čestitke stižu sa svih strana, ali meni su najvažnije one iz moje BiH, od mog naroda. Naravno, prije svega tu su čestitke roditelja, sestre, kolega Hamze Alića i Kemala Mešića, drugih sportista Edina Džeke, Mirze Teletovića, Sergeja Barbareza... Zahvaljujem im od srca", dodao je bh. atletičar.

Za Tuku nema odmora. Već u subotu je trenirao u Veroni, gdje je nastavio sa pripremama za Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u Pekingu od 22. do 30. avgusta.

"Dobro je što sam se odmah vratio u Veronu, kako bih ostao maksimalno koncentrisan na pripreme za Svjetsko prvenstvo. Nema opuštanja, idemo dalje, tu su novi izazovi, nove trke, a cilj je da zadržim ovu formi i nadam se da ću u tome uspjeti", rekao je Tuka.

Bh. atletičar dobio je poziv za nastup na mitingu Dijamantske lige u Lonodnu, ali neće se takmičiti.

"To je veoma jak miting i trener želi da stanemo na loptu, da se ne bih previše istrošio pred SP. Ali, idem na miting u Švajcarsku 21. jula, jer sam ranije obećao da ću tamo nastupiti", rekao je Tuka.

Ivana i Sandra

Tuka se u Monaku družio sa Ivanom Španović i Sandrom Perković, najboljim atletičarkama Srbije, odnosno Hrvatske.

"Prijalo mi je njihovo društvo. Podrška smo jedni drugima i veoma mi je drago što su i one slavile u svojim disciplinama. Na našim prostorima ima velikih potencijala svjetske klase i nadam se da će biti još više uspješnih sportista", istakao je Tuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije