Atletika

Tuka za istoriju, zlato Perkovićeve

Tuka za istoriju, zlato Perkovićeve
Tuka za istoriju, zlato Perkovićeve

Amel Tuka ušao je u istoriju bh. atletike pošto je na Evropskom prvenstvu u Cirihu ostvario najbolji rezultat na otvorenom.

U trci na 800 metara bh. atletičar je briljirao iz dana u dan. Iako je bio autsajder, na kraju u finalnoj trci je stigao do šestog mjesta, i to oborivši bh. rekord koji sada iznosi 1:46.12 minut.

U Cirih je stigao sa najboljim ovosezonskim rezultatom 1:46.73 i niko mu nije davao previše šansi ni u prvoj rundi kvalifikacija. No, Tuka nije tako mislio... Do polufinala je stigao kao drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi sa vremenom 1:48.07.  U polufinalu je bio skoro sekundu brži, te s vremenom 1:47.18 zauzeo treće mjesto u drugoj trci i direktno ušao u finale. Da se Tuka sjajno pripremio za EP na "Lecigrundu" pokazala je finalna trka, u kojoj je istrčao svoj lični rekord i novi državni.

Šestim mjestom postao je najbolje plasirani bh. atletičar na EP na otvorenom. Bolji rezultat ima Hamza Alić koji ima evropsko srebro, ali u dvorani prošle godine u Geteborgu.

"Možda nisam ni svjestan kakav sam rezultat postigao. Ovo je zaista veliki uspjeh i za mene i za BiH i presretan sam. Bilo je jako teško doći do ovakvog rezultata, posebno proći kroz kvalifikacije. Finale je bilo izuzetno naporno za mene jer sam osjećao umor od prethodne dvije trke. Ipak, uspio sam istrčati svoje najbolje vrijeme. Nadam se da je ovo tek početak jer u budućnosti želim biti još bolji. Nisam mogao ni sanjati da će se stvari ovako odvijati", rekao je Tuka i dodao:

"Ovo je moj najveći uspjeh do sada. Tek sam pet godina u atletici i uvjeren sam da mogu još jako puno napredovati. Možda jednog dana donesem i medalju svojoj zemlji na nekom velikom takmičenju".

Tuka ima najbolji bh. rezultat na EP na otvorenom, a oborio je svoj i rekord BiH

Inače, u finalu na 800 metara trijumfovao je sjajni Poljak Adam Kščot sa vremenom 1:44.15, drugi je bio njegov zemljak Artur Kuciapski (1:44.89), a treći Irac Mark Ingliš (1:45.03). Vrijedi spomenuti da je Tuka u Cirihu ispunio A normu za Olimpijske igre u Riju 2016, koja je iznosila 1:46.20.

Hrvatica Sandra Perković osvojila je zlatnu medalju u bacanju diska na EP i postala prva atletičarka kojoj je to pošlo za rukom tri puta zaredom. Ona je do trijumfa došla zahvaljujući hicu od 71,08 metara u petoj seriji finalnog takmičenja. Srebrna medalja pripala je Melini Rober-Mišon iz Francuske (65,33 m), dok je bronzu osvojila Njemica Šanis Kraft (64,33).

"Došla sam spremna na Evropsko prvenstvo. Ove sam godine dosta putovala i jedino me brinulo da se ne ozlijedim. Bilo je sjajno baciti preko 71 metra. Za ovako zatvoren stadion na kojem nije bilo vjetra, ovo je doista bio dalek hitac. Jako sam sretna osvajanjem zlatne medalje. Išla sam po treće zlato, a na ruku mi je išlo i što je bilo sunčano. Iskoristila sam dobre vremenske uvjete. Svaka serija je bila sve bolja. Tko zna što će biti za dvije godine na Europskom prvenstvu u Amsterdamu", izjavila je Perkovićeva i najavila da se ove godine ne misli zaustaviti na ovom rezultatu.

"Najbolji svjetski rezultat i nacionalni rekord su bili idealan scenarij u Cirihu. Vidjet ćemo jesam li se ispucala ili je ostalo još nešto u meni. Mislim da mogu baciti i dalje. Imam još dva mitinga Dijamantne lige, u Stokholmu i još jednom ovdje u Cirihu. Volim bacati na 'Lecigrundu' i nadam se da ću tada srušiti rekord 70,30 m".

Do zlata u Cirihu stigla je i Holanđanka Sifan Hasan, koja je slavila u trci na 1.500 m, a koju je završila u vremenu 4.04:18. Druga je bila Adeba Aregavi koja trči pod zastavom Švedske, a treća je Lora Vejtman iz Britanije.

Danas je završeno 22. Evropsko prvenstvo u atletici, a sljedeće je 2016. u Amsterdamu.

Doneova zlatna u maratonu

Francuska atletičarka Kristel Done i Italijan Danijele Meuči osvojili su zlatnu medalju u maratonu. Doneova je ušla u cilj poslije dva sata, 25 minuta i 14 sekundi i osvojila najveću titulu u karijeri. Srebrna medalja pripala je Italijanki Valeriji Straneo, koja je 13 sekundi zaostala za pobjednicom, a bronza Džesiki Augusto iz Portugala (2.25:41). Meuči je pobijedio u vremenu dva sata, 11 minuta, osam sekundi, drugi je bio Poljak Jared Šhegumo (2:12,00), a treći Rus Aleksej Reunkov (2:12,15). Branilac titule Viktor Rotlin iz Švajcarske bio je tek peti.

Medalje

Zemlja                  zlato            srebro         bronza        ukupno

1. Francuska          7                  7                  4                  18

2. V. Britanija        7                  5                  3                  15

3. Rusija                3                  3                  12                18

4. Holandija           3                 2                  1                  6

5. Poljska               2                  5                  4                  11

6. Ukrajina             2                  4                  1                  7

7. Italija                  2                  1                  0                  3

8. Njemačka          2                  0                  3                  5       

9. Bjelorusija         2                  0                  0                  2

10. Španija            1                  1                  2                  4

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije