Atletika

U Berlinu počinje Evropsko prvenstvo u atletici

U Berlinu počinje Evropsko prvenstvo u atletici
Foto: N.N. | U Berlinu počinje Evropsko prvenstvo u atletici

Atletičari Amel Tuka, Musud Pezer, Hamza Alić, Kemal Mešić, Abedin Mujezinović i Dejan Mileusnić predstavljaće BiH na 24. Evropskom prvenstvu koje danas počinje u Berlinu, a Tuka i Pezer su glavne uzdanice bh. tima.

Prvog dana (od 17.35) u kvalifikacijama će nastupiti bacači kugle Pezer, Hamza Alić i Kemal Mešić.

"Spreman sam za EP, u trening kampu u Švedskoj sam dobro trenirao sa svojom ekipom i trenerom, popravio sam tehniku. Prvi cilj mi je da uđem u finale, da budem među 12 najboljih bacača u Evropi, a najveći konkurenti za visok plasman su mi Poljak Mihalč Haratik, koji je bacao kuglu preko 22 metra, tu su i Tomaš Stanek, David Štrol, Stipe Žunić, Konrad Bukovicki...", rekao je Pezer.

Iskusni Alić je takođe istakao da mu je cilj da se plasira u finale i da se nada će i uspjeti. On je nedavno na Mediteranskim igrama pobijedio hicem od 20,43 metra ispred Žunića i Pezera.

Bacači koplja, među kojima je Mileusnić, 8. avgusta će nastupiti u kvalifikacijama, a dan kasnije kvalifikacije u trci na 800 metara očekuju Tuka i Mujezinović. Biće to prvi put da BiH ima dva predstavnika u trkačkim disciplinama. Mujezinoviću bronza sa Mediteranskih igara daje dodatno samopouzdanje pred nastup u Berlinu.

"Kao i svaki atletičar, radujem se svakoj medalji bilo da je osvojena na velikom takmičenju ili na običnom mitingu. Odličje sa Mediteranskih igara mi daje više samopouzdanja pred EP. Potrudiću se da prođem prvi krug, da izborim polufinale, a poslije ćemo vidjeti. U dobroj sam formi, ali biće jaka konkurencija i biće taktičke trke, tako da je teško prognozirati", rekao je Mujezinović.

Milan Pedalo, generalni sekretar Atletskog saveza BiH, rekao je da BiH ima dobar tim, da svi atletičari idu na EP sa normama i dodao:

"U ekipi imamo nekoliko momaka koji su na evropskoj i svjetskoj sceni potvrdili kvalitet. Vjerujemo da Tuka i Pezer mogu do finala, potajno to očekujemo i od Mujezinovića i Alića. Ovogodišnji rezultati Mešića i Mileusnića ne daju preveliku nadu, ali oni su iskusni atletičari i sve je moguće."

U Berlinu nas očekuju nastupi vrhunskih atletičara i atletičarki, a među njima će biti i najveća uzdanica Hrvatske Sandra Perković, evropska, svjetska i olimpijska šampionka u bacanju diska.

"Meni motiv nikada nisu bile protivnice, nego ja sama sebi, jer uvijek pronalazim motiva za dobar let preko 70 metara, tu je i rekord na europskim prvenstvima", rekla je Perkovićeva.

Zlato u skoku udalj braniće Srpkinja Ivana Španović, koja je istakla da se sjeća trijumfa u Amsterdamu kao da je bio juče, a ne prije dvije godine, i da jedva čeka da počne takmičenje.

Na EP na kredit

Kao i u većini slučajeva, i ovaj bh. tim uz dosta finansijskih problema otišao je na EP.

"Bilo je vrlo teško obezbijediti sredstva, tačnije uspjeli smo otići zahvaljujući razumijevanju putničkih agencija i prijateljima, dobrim ljudima. Ministarstvo civilnih poslova je tek 30. jula raspisalo javni poziv za dodjelu sredstava za ovu godinu, a nama se sezona uskoro završava. U januaru ove godine smo dobili novac za 2017, tako da se može reći da smo otišli na kredit", rekao je Milan Pedalo, generalni sekretar AS BiH.

49 reprezentacija će nastupiti, kao i tim izbjeglica i neutralni tim koji čine Rusi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije