eSport i igrice

Google predstavio gejming platformu budućnosti

Google predstavio gejming platformu budućnosti
Foto: N.N. | Google predstavio gejming platformu budućnosti

Google je na Game Developer konferenciji u San Francisku predstavio novu gejmersku platformu. Riječ je o platformi pod nazivom Stadia i potpuno je drugačija od svih dosadašnjih.

Očekivalo se da bi Google mogao predstaviti samo novu vrstu gejming konzole, ali su oni ovim potezom potpuno iznenadili sve ljubitelje video-igrica. Naime, riječ je o novoj ‘streaming’ platformi, a ne klasičnoj konzoli. U suštini, ova platforma bi se najlakše mogla opisati kao Netflix za video-igre. Usluga će raditi na zaista zaminljiv način, pružajući direktan pristup sa browsera i platformi kao što je Youtube. U igru će se ulaziti za manje od 5 sekundi, nakon što pritisnete ‘Play now’.  Dakle, nećete više morati da skidate, instalirate i pokrećete video-igru, već će vam biti potreban samo jedan klik i već ste u video-igri.

Ono što je još bitno, jeste da će biti dostupna na skoro svim ‘ekranima’, uključujući računare, tablete, laptopove, televizore i pametne telefone. Takođe, omogućiće igranje video-igrica u 4K rezoluciji, te 60 sličica u sekundi, uz podršku HDR-a. Iz kompanije su najavili da bi u budućnosti rezolucija mogla da se popne i na 8K, uz 120 sličica u sekundi. Isto tako, hardver na kojem se bazira Stadia razvijen je od strane AMD-a i ima 10,7 teraflopsa računarske snage, što je duplo više od snage koju pružaju PS4 Pro i Xbox One X zajedno.  

Zanimljivo je i to što će ova nova platforma imati i svoj vlastiti gamepad, koji će biti sličan ostalim kontrolerima koji su trenutno prisutni na tržištu. Jedina razlika će biti u tome što će imati dugme za automatsko dijeljenje sadržaja na Youtube-u.

Za sada je nepoznat tačan datum izlaska, ali se očekuje da bi ova nova platform mogla biti u funkciji u drugoj polovini 2019. godine. Takođe, za sada nije poznato ni to koliko će koštati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije