Fudbal

Agresori i okupacija u istorijatu bh. fudbala

Agresori i okupacija u istorijatu bh. fudbala
Agresori i okupacija u istorijatu bh. fudbala

Agresija na BiH, utakmice na slobodnim teritorijama i opkoljeno Sarajevo, termini su koji su do danas pisali u istorijatu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, koji je "bh. kuća fudbala" objavila na svom zvaničnom portalu.

Sporni termini, koji su uglavnom korišteni tokom rata, a i nakon rata u BiH, stajali su na portalu sve dok novinar "Nezavisnih" nije počeo da se interesuje odakle ti pojmovi u instituciji koja treba da predstavlja i štiti interese ovog sporta na cijeloj teritoriji BiH.

"Izdvajanje FS BiH iz FSJ početkom agresije na BiH", pisalo je u opisu dešavanja u bh. fudbalu u vezi s 1992. godinom.

"Na slobodnim teritorijama nastavljene aktivnosti na organizaciji nogometa, a odigrani su i prvi susreti u opkoljenom Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću, Goraždu, Travniku", stoji u opisu za 1992, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da ostali veći gradovi poput Banjaluke ili Mostara nisu bili oslobođeni, tj. bili su okupirani.

U istorijatu za 1993. godinu opet se spominju "slobodne teritorije i agresija", dok se za 1994, između ostalog, spominjalo "odigravanje četiri kvalifikaciona turnira za prvenstvo države u Sarajevu, Jablanici, Tuzli i Mostaru".

U nastavku istog pasusa pisalo je i da je "učestvovala i jedna ekipa iz NS HB, dok su ostale otkazale". Spominjano je da su "utakmice u Sarajevu igrane na stadionu "Koševo", oko 100 metara od linije razdvajanja, a dva susreta nisu završena do kraja zbog snajperske pucnjave po stadionu".

Pod pojmom "slobodne teritorije" očigledno su podrazumijevani samo gradovi pod tadašnjom kontrolom Armije RBiH, što implicira da se Republika Srpska, čiji predstavnici ravnopravno učestvuju u radu N/FS BiH, smatra okupiranim dijelom zemlje.

Nakon intervencije "Nezavisnih", tekst je danas ekspresno izmijenjen, ali oštre reakcije zbog ratne terminologije nisu izostale.

"Šokiran sam! Nisam bio upućen do sada da takva vrsta podataka stoji na sajtu N/FS BiH. Odmah na prvoj narednoj sjednici IO aktuelizovaću ovu temu i postaviti ovo kao pitanje i zatražiti detaljno obrazloženje. To su netačne stvari, netačne tvrdnje, i nije im bilo mjesto na sajtu Saveza. Inače, sve ovo vrijeme provejava ta priča koja ima za cilj stvaranje nerealne podloge o učešću i funkcionisanju Fudbalskog saveza Republike Srpske. Mi to nećemo dozvoliti", kazao je Mile Kovačević, predsjednik FS RS i član IO N/FS BiH.

Kovačević je oštro reagovao i na navode iz istorijata za 2000, odnosno rečenicu u kojoj je, između ostalog, pisalo: "Vođeno je više razgovora s predstavnicima bivših saveza 'Herceg Bosne' i FS RS o ustrojstvu jednog saveza u BiH...".

"Mi nismo bivši, mi smo postojali i prije, i tada i sada postojimo i naše postojanje ne zavisi od takvih koji su iskonstruisali takve navode. FS RS formiran je 5. septembra 1992. godine i od tada funkcioniše i funkcionisaće i dalje", kaže Kovačević.

Zanimljiva je i rečenica u vezi sa 1994. godinom, koja kaže: "U opkoljenom glavnom gradu BiH održano prvo prvenstvo države u malom nogometu. Učestvovalo je 11 ekipa iz cijele BiH". Ostaje nejasno šta se podrazumijevalo pod "cijelom BiH".

Gdje je ćirilica

Na sajtu N/FS BiH zasad su dostupni podaci samo na latiničnom pismu i na engleskom. Prema današnjim informacijama iz bh. kuće fudbala, vrlo brzo biće dostupna i mogućnost čitanja na ćirilici. Inače na zahtjev delegata iz Republike Srpske već više od godinu dana materijali na sjednicama Skupštine dostupni su i na ćirilici, što ranije nije bio slučaj.

Hitno uklanjanje

Iznenađen informacijom u vezi s ratnim podacima bio je i Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH, koji je i odmah reagovao.

"To je vjerovatno tekst koji je nekad davno napravljen. Iznesen je niz netačnih i neargumentovanih stvari i sigurno da pojedinim pojmovima apsolutno nije mjesto na sajtu jedne sportske institucije. Odmah sam kontaktirao našu pres službu, kojoj je izdat nalog da podaci u što skorijem roku budu izmijenjeni", kazao je Ljubojević.

Petković: Iritantni izrazi

Hitno uklanjanje sporne terminologije zahtijeva i Rodoljub Petković, predsjednik FS RS.

"Gdje god se pojavljuju stvari koje su potpuno izvan konteksta sportske i fudbalske terminologije, to je bespotrebno da se nalazi na sajtu jedne sportske organizacije. To su deplasirani izrazi koji su iritantni. U svakom slučaju, treba izvršiti prekompoziciju u tim tekstovima i eliminisati sve što ne doprinosi našim izuzetno korektnim odnosima", kaže Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije