Fudbal

Albanci prekršili član o političkoj propagandi

Albanci prekršili član o političkoj propagandi
Albanci prekršili član o političkoj propagandi

BEOGRAD - Evropska fudbalska unija (UEFA) još nije saopštila kada se može očekivati epilog prekinute utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, ali je gotovo izvjesno da su moguća samo 4 scenarija.

Pravilnik UEFA predviđa 4 opcije za rješavanje situacije nastale prekidom meča Srbija - Albanija.

Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju - da trijumf za "zelenim stolom" pripiše gostima u slučaju da se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa publikom ili bez nje, dok je posljednja, četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti UEFA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izvještaj delegata utakmice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izvještača UEFA, piše RTS.

Povoljna okolnost za Srbiju - istekla je dvogodišnja uslovna kazna zbog incidenata u Đenovi na meču s Italijom.

Takođe, naruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEFA, u kojem stoji da je "zabranjena politička propaganda i bilo koje izražavanje sličnih stavova", a upravo je zastava tzv. "Velike Albanije" inicirala incidente na stadionu Partizana.

Srbija kao domaćin i organizator utakmice odgovaraće zbog utrčavanja navijača na teren, paljenja baklji i ubacivanja tvrdih predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije