Fudbal

Aleksandra, jedina fudbalerka iz Vlasenice: Želim postatiti najbolja

Aleksandra, jedina fudbalerka iz Vlasenice: Želim postatiti najbolja
Aleksandra, jedina fudbalerka iz Vlasenice: Želim postatiti najbolja

VLASENICA - Aleksandra Janjić iz Vlasenice savršeno ruši predrasude da je fudbal isključivo "muški sport". Trinaestogodišnja djevojčica već osam godina trenira fudbal i planira da se ostvari kao profesionalna fudbalerka.

Fudbal je zavolila uz svoju braću i rođake. Mlada fudbalerka iz Vlasenice je jedina djevojčica koja se bavi ovim sportom u svom gradu, tako da sve svoje treninge obavlja sa dječacima svog uzrasta.

Aleksandra ima velike snove i želi da dosegne najviše ciljeve u svojoj sportskoj karijeri.

"Voljela bih da zaigram za neki veći klub. Planiram da idem posle devetog razreda u Bijeljinu, da zaigram za fudbalski klub Radnik, a moj san je da postanem najbolja fudbalerka na svijetu", priča o svojim snovima mlada Aleksandra.

Mnogi Aleksandrin izbor sporta smatraju čudnim, ali to ne smeta ovoj djevojčici, jer uživa punu podršku svoje porodice.

"Veoma sam zadovoljna i srećna što se ona bavi ovim sportom, a do sada je postigla neke veoma lijepe rezultate. Ne plašim se za nju, jer ona je čvrsta i jaka i ima fudbalerski stav. U početku mi je bilo neobično i svi su me pitali zašto fudbal, zašto ne košarka, ali jednostavno je zavolila fudbal", podržava svoju kćerku Mladenka Janjić.

Za Aleksandrin fudbalski razvoj brine se njen otac, koji joj je ujedno i trener. On smatra da Aleksanda ima veliki potencijal i ako bude vrijedno radila može napraviti veliku karijeru.

"Aleksandra posjeduje jedan genski, nasljedni faktor od mene, pošto sam i ja trenirao fudbal 26 godina. Posjeduje visinu, jak šut, ima solidnu tehniku, treba da poradi na snazi, ima jake noge" , opisuje Aleksandrin potecijal Vladimir Janjić., trener Fudbalskog kluba Vlasenica.

Svakodnevni treninzi iziskuju dosta odricanja i napora, zbog velike ljubavi prema fudbalu, Aleksandra izdržava sve napore i stiže da uskladi svoje sportske obaveze sa školskim.

"Učenica sam osmog razreda, treniram svaki dan, ali stižem da učim i završim školske obaveze i vrlo dobar sam učenik. Treninzi nekada znaju da budu veoma teški, ali moja ljubav prema fudbalu je velika i to mi nikada ne smeta. Da uspiješ treba puno da radiš, valjda će se to nekada isplatiti'', kaže vrijedna Aleksandra.

Opredeljenje mlade Vlaseničanke da se bavi fudbalom i trenira sa dječačima, izaziva samo pozitivne reakcije kod njenih drugara, jer im je zanimljivo da u fudbalskim aktivnostima bude uključena i djevojčica.

"Moji drugovi i drugarice me uglavnom podržavaju. Dječaci više vole da se druže sa mnom, a i ja s njima, ima i drugarica koje su zavoljele fudbal zbog mene", ponosno kaže Aleksandra.

Ženski fudbal je u početnoj fazi razvoja u BiH. Trenutno je registrovano 12 ženskih fudbalskih klubova od kojih je većina neaktivna zbog nedostatka finansija.

Aleksandri Janjić, nije teško da bude jedina djevojčica, među mnogim dječacima u Vlasenici koji se bavi fudbalom. Njen osnovni motiv je ljubav, ljubav prema sportu i fudbalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije