Fudbal

Almeida: U Parmi su nas drogirali

Almeida: U Parmi su nas drogirali
Almeida: U Parmi su nas drogirali

Novi skandal u Italiji mogao bi da izbije nakon što je bivši as Parme Matijas Almeida u svojoj autobiografiji "Život i duša" otkrio da je u njegovo vrijeme fudbalerima davan doping.

Bivši argentinski reprezentativac je dvije godine nosio dres Parme (od 2000. do 2002.), prije nego što je prešao u Inter.

"Dok sam igrao za Parmu pred utakmice su nam davani neki vitaminski kokteli, bar su nam tako govorili. Ali, kad bih istrčao na teren mogao bih da skočim nekoliko metara uvis! Nismo znali tačno šta je to, fudbaleri ne postavljaju pitanja", napisao je Almeida i nastavio:

"Ali, moramo da se zapitamo šta je uzrok smrti pojedinih igrača, koje je izdalo srce, razne povrede koje su potom nastupile. Mislim da je to posljedica svih tih stvari koje su nam davane."

Poglavlje knjige koje će, svakako, izazvati razne komentare je i ono u kojem je pisao o utakmici protiv Rome, na kraju sezone 2000/2001, koja je, ispostaviće se, "vučici" donijela titulu. Roma je pobijedila 3:1 i trku završila ispred Juventusa.

"Pred utakmicu nekoliko saigrača iz Parme nam je prenijelo informaciju da su nas igrači Rome pitali da ih pustimo da pobijede. Rekli su da nama ta utakmica ništa ne donosi i da treba da nam bude svejedno. Ja sam odbio, kao i većina saigrača. Ali, na terenu se moglo primijetiti da pojedini igrači Parme ne trče onako kako su nas na to navikli. To me iznerviralo i tražio sam da budem zamijenjen. Otišao sam u svlačionicu. Da li su neki dobili novac za to? Ne znam, oni su to zvali 'uslugom'", otkrio je Almeida.

On je priznao da je imao velikih problema s alkoholom dok je igrao za Inter.

"Tokom cijele karijere pušio sam deset cigareta dnevno. Pio sam i alkohol i on mi je stvorio probleme. Na treningu bih sve te otrove 'spržio', ali nisam vodio računa, nisam imao mjeru u svemu tome. Jednom sam u Argentini popio pet litara vina, kao da sam pio sok i bio sam u komi. Da bih to izbacio iz sebe, trčao sam kilometrima, dok nije svanulo... Kada sam se vratio, ljekar se pobrinuo za mene. Da se to tada saznalo u Interu izbio bi veliki skandal. Sjećam se da sam potom zaspao, a kada sam se probudio cijela moja porodica je bila pored kreveta. Mislio sam da su došli na moju sahranu", istakao je Argentinac.

U Italiji je situacija u Parmi i dalje top tema. Oglasio se i gradonačelnik istoimenog grada Federiko Picaroti, koji je rekao da za trenutnu situaciju u fudbalskom klubu ne postoji lijek sve dok je Đampjetro Manenti predsjednik. Zbog svih dešavanja proteklih dana, navijači Parme su organizovali protest ispred stadiona, u kojima im se pridružio i gradonačelnik. Navijači su istakli transparent na kojem je pisalo: "Zatvoreno zbog pljačke".

"Ovdje sam da bih podržao tim, koji čine navijači, igrači i zaposleni u klubu", rekao je Picaroti i dodao: "Ono što Parmi nedostaje su vlasnici, jasni i odlučni. I to je ključ toga da se situacija preokrene. Mislim da trenutnoj situaciji, pod vođstvom Manentija, ne postoji lijek. Čak i da novac stigne, kome on pripada? Ništa nije jasno, neke institucije moraju da se umiješaju u ovo."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije