Fudbal

Argentina u haosu, Maskerano i Mesi sastavljaju tim

Argentina u haosu, Maskerano i Mesi sastavljaju tim
Foto: Tanjug / AP | Argentina u haosu, Maskerano i Mesi sastavljaju tim

Argentinski mediji javljaju da u kampu reprezentacije na SP-u vladaju "anarhija i haos".

Nakon sinoćnjeg kriznog sastanka igrača s glavnim menadžerom saveza Jorgeom Buručagom, odlučeno je da potpuno izgubljeni Horhe Sampaoli ostane izbornik do kraja SP-a, ali samo formalno. 

Oduzete su mu glavne moći sastavljanja ekipe i odabira taktike za zadnju utakmicu u grupi, protiv Nigerije, koja bi Argentini, aktuelnom vice-šampionu svijeta, lako mogla biti i zadnja na SP-u.

Mesijeva ekipa, naime, u utorak od 20 sati mora pobijediti i nadati se da to u isto vrijeme neće poći za rukom Islandu protiv rezervne i rasterećene Hrvatske, a pored toga, ulogu će igrati i gol-razlika.

U tako tešku situaciju Argentina je došla lošom igrom protiv Islanda (1:1) i katastrofalnom predstavom protiv Hrvatske (0:3), nakon čega su igrači zatražili smjenu nesposobnog selektora, a ekipu je trebao preuzeti Buručaga.

Rikardo Giusti, njegov saigrač u ekipi koja je 1986. osvojila SP, izjavio je da se čuo s Buručagom, koji mu je rekao da će "igrači biti konsultovani oko sastava za Nigeriju".

Giusti je dodao svoje tumačenje, koje je i faktički tačno: "Igrači će sastaviti ekipu za Nigeriju i to je činjenica. Ako Sampaoli želi sjesti na klupu, može. Ako neće, nema problema."

Nakon sastanka Buručage i igrača, našli su se Sampaoli i predsjednik saveza Klaudio Tapia. On je selektoru rekao da ostaje na poslu, ali da "mora uzeti u obzir zabrinutost igrača".

Sve ovo svjedoči u kakvom je raspadu sistema Argentina. Sampaoli vodi treninge, ali ne vodi ekipu, čije zvijezde o tome ne žele da govore menadžeru saveza, da bi onda selektora o tome obavijestio predsjednik!

Očekuje se da ekipu spasa sastave najstariji i najautoritativniji igrači, Maskerano i Mesi.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije