Fudbal

Arkan izmakao klupu Petroviću

Arkan izmakao klupu Petroviću
Arkan izmakao klupu Petroviću

Istaknuti fudbalski stručnjak Ljubomir - Ljupko Petrović neće biti trener Fudbalskog kluba Sarajevo.

Danas je do naglog preokreta došlo nakon što je na internetu postavljena fotografija na kojoj Petrović drži u ruci automatsku pušku, a instrukcije mu daje Željko Ražnatović Arkan. Nesuđeni trener "bordo" tima objasnio je suštinu svog odnosa sa nekadašnjim komandantom Srpske dobrovoljačke garde i okolnosti pod kojima i nastala sporna fotografija.

"Reč je o čoveku koji je imao ogroman uticaj i mogao je da uradi sve što poželi. Bio je toliko jak i moćan da su ga se svi plašili, bila su to čudna vremena i čovek se u to vreme i da je želeo nije mogao izmaknuti i pobeći od nekih stvari. Taj događaj, ta slika, ja u tom trenutku nisam mogao ništa uraditi", rekao je Petrović i podsjetio da je svoj prvi mandat u Zvezdi završio upravo zbog događaja koji su eskalirali ranih devedesetih:

"Nakon osvajanja titule prvaka Evrope odlučio sam da ne idem u Tokio sa Crvenom zvezdom i budem svetski prvak. Otišao sam u Espanjol u julu 1991. godine upravo zbog ratnih dešavanja. Nisam želio da to moja deca osjete, a moram reći da nikada u životu nisam pucao iz puške, čak ni vazdušne, niti sam bilo kada bio na ratištu".

Petrović ističe da u Sarajevo nije stigao da bi se obogatio, već pomogao klubu. Svjestan je, kaže, da bi njegov ostanak nakon objavljivanja fotografije bio praćen izuzetno lošom atmosferom te da je korektan rastanak najbolje rješenje. Podsjetio je da je rođen u BiH i da je poslije rata bez ikakvih problema vodio hrvatske ekipe Kroaciju iz Sesveta i zagrebačku Lokomitivu. "Razumem ljude kojima smeta fotografija, koji su time povređeni, ali isto tako razumem i sebe i zbog svih okolnosti jednostavno nije moguće da se naš zajednički cilj ostvari. Žao mi je što neću biti trener Sarajeva, kojem želim da osvoji jedan od trofeja", zaključio je Petrović.

Kako saznaju "Nezavisne", fotografija je javnosti postala dostupna, navodno, preko navijača Sarajeva, koji su je dobili od "kolega" iz Beograda, popularnih "Delija". Petrović je u Sarajevo stigao u utorak i sa čelnicima kluba dogovorio saradnju na godinu i po dana nakon smjene Roberta Jarnija. Prvi i ujedno jedini trening, sa timom sa "Koševa" odradio je u srijedu poslijepodne.

"Željeli smo angažovati veliko trenersko ime, čovjeka koji je osvojio sve što se osvojiti može. Novonastala situacija spriječila nas je u namjeri da to bude Petrović, koji nas apsolutno razumije i koji je svjestan reakcije koju je izazvala fotografija", rekao je juče Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo.

Sarajevo već večeras igra prvenstvenu utakmicu na domaćem terenu protiv Zvijezde iz Gradačca. Ekipu bi najvjerovatnije trebalo da vodi Dženan Uščuplić, dosadašnji Jarnijev i nesuđeni pomoćnik Petrovića. Kao najozbiljniji kandidat za novog trenera juče je spominjan Faruk Hadžibegić. 

Prijetnje

Čelnici "bordo" kluba danas su bili potpuno zatečeni novonastalom situacijom. Govorili su bukvalo samo onoliko koliko su morali, a na nagli prekid saradnje sa Petrovićem navodno su bili primorani zbog pritiska određenih frakcija navijačkih grupa sa "Koševa". Iako niko iz kluba nije želio potvrditi, čelnici Sarajeva, nakon objavljivanja sporne fotografije dobili su navodno i brojne prijetnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije