Fudbal

Arsenal ne zna sa ljutim rivalima

Arsenal ne zna sa ljutim rivalima
Arsenal ne zna sa ljutim rivalima

Navijači Arsenala ponovo su se u ranoj fazi Premijer lige oprostili od titule prvaka Engleske i to samo zahvaljujući duelima sa glavnim konkurentima za trofej s kojima "tobdžije" već sezonama imaju više nego očajnu statistiku.

Arsen Venger, menadžer Arsenala, priznao je da njegov tim nema šta da traži u duelima s ljutim rivalima Čelsijem, Mančester junajtedom i Mančester Sitijem, a tu činjenicu jasno potkrepljuju brojke koje su poražavajuće za slavni londonski klub.

Arsenal je posljednji put savladao Čelsi u Premijer ligi prije 1.123 dana, odnosno prije malo više od tri godine i sigurno je da navijači "tobdžija" čupaju kosu kada pogledaju tu brojku. Treba istaći da je Arsenal do dolaska Romana Abramoviča, bogatog Rusa na čelo "plavaca", dominirao u duelu s komšijama.

Još goru situaciju Arsenal ima sa Mančester junajtedom, od kojeg je izgubio i prošlog vikenda na "Emiratima". U utakmicama sa "crvenim đavolima" ekipa Arsenala nije slavila 1.303 dana, odnosno posljednji put se to desilo u maju 2011. godine. Međutim i na kraju te sezone Junajted je osvojio Premijer ligu. Za nijansu bolji učinak fudbaleri Arsenala imaju sa Sitijem, koji nisu pobijedili 839 dana, odnosno nešto više od dvije godine.

Posljednja sjajna generacija Arsenala bili su čuveni "nepobjedivi" koji su u sezoni 2003/04. do titule došli bez poraza. Od tada je Arsenal sa Sitijem, Čelsijem i Junajtedom odigrao ukupno 63 utakmice. "Tobžije" u tom periodu imaju jeziv skor od po 17 pobjeda i remija i 29 poraza, uz negativnu gol-razliku 65:99. Od mogućih 189 bodova, ekipa Arsenala u duelima sa pomenutim rivalima osvojila je samo 68 pa i ne čudi što iz sezone u sezonu osvajanje četvrtog mjesta u Premijer ligi i sam plasman u Ligu šampiona smatraju velikim uspjehom.

Koliko ove sezone Arsenal igra loše, svjedoči podatak da je u prvih 12 kola Premijer lige osvojio samo 17 bodova, što je najgori start kluba u ovom takmičenju. Činjenica je i da je od 2004. klub osvojio samo tri trofeja, što povećava pritisak na Vengera, koji je već 18 godina u klubu. Engleski mediji sve češće pišu o tome da će ga na klupi zamijeniti mlađi kolega Jirgen Klop, trenutno strateg Borusije iz Dortmunda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije