Fudbal

Barsa i Real pred bankrotom

Barsa i Real pred bankrotom
Barsa i Real pred bankrotom

Španski klubovi se ponašaju kao pijani milijarderi, prijeti im bankrot ukoliko nastave s rastrošnom politikom, upozoravaju ekonomski stručnjaci, koji tvrde da su, između ostalog, Real Madrid i Barselona pred kolapsom.

Ova dva kluba vode veliku borbu za titulu prvaka Španije pa je sva pažnja okrenuta upravo prema tome, a u ovom trenutku svima je manje bitna finansijska situacija u kojoj se nalaze. Međutim, ovaj problem neće biti riješen sam od sebe i kada se sezone završi čelnici klubova će morati ozbiljno zasukati rukave ukoliko žele još mnogo godina da budu dominantni kako u Španiji tako i u Evropi.

"Dok se Barselona i Real bore za titulu, malo se ko bavi činjenicom da su klubovi na ivici bankrota, što je veliki problem", upozorili su španski ekonomisti.

Već godinama "kraljevski klub" važi za jedan od najbogatijih u svijetu i upravo to je pokriće za više nego rastrošnu politiku čelnika kluba. Ipak, prema najnovijim podacioma, Real Madrid je dužan 589 miliona evra, što svakako treba da zabrine sve u klubu. Ni ljuti rival Barselona ne zaostaje mnogo iako već godinama "proizvodi" igrače i troši neuporedivo manje novca na transfere. Katalonski ponos je dužan 578 miliona evra i rame uz rame je s "kraljevskim klubom".

Dok se Barselona i Real bore za titulu, malo se ko bavi činjenicom da su klubovi na ivici bankrota, što je veliki problem, kažu ekonomisti

"Real i Barselona i previše zavise od španske ekonomije, a svi znamo u kakvom je ona stanju. Čelnici klubova se što prije moraju prestati ponašati kao pijani milijarderi ili će veoma brzo bankrotirati", smatraju španski ekonomisti.

Nisu Real i Barselona jedini klubovi koji su u velikom minusu. Atletiko Madrid je dužan 514 miliona evra i ima sve predispozicije da stigne dva najtrofejnija španska kluba. Četvrto mjesto drži Valensija s 382 miliona evra minusa, dok su ostali klubovi u manjem zaduženju. Kada se sabere dug svih 20 klubova Primere dolazi se do nevjerovatne cifre od skoro četiri milijarde evra.

Prema predviđanjima španskih medija, do kraja godine moguće je da čak šest klubova bankrotira. Radi se o Rajo Valjekanu, Rasing Santanderu, Betisu, Saragosi, Granadi i Majorki. Ali, očigledno je da to nikoga u Španiji nije briga dok god Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo svojim čarolijama iz dana u dan uveseljavaju navijače.

Trijumf Viljareala

Rezultati 33. kola: Viljareal - Malaga 2:1 (Sena 84 penal, Perez 90 - Kazorla 65), Rasing Santander - Majorka 0:3 (Nsue 1, Kastro 47, Alfaro 53), Sevilja - Saragosa 3:0 (Facio 11, Negredo 29, 44).

Poredak: Real Madrid 82, Barselona 78, Valensija 52, Malaga 50, Levante 48, Osasuna 46, Sevilja 45, Atletik Bilbao 42, Atletiko Madrid 42, Espanjol 42, Hetafe 42...

Real ima najveći prihod

Osim što je prvi po rashodima, Real Madrid i Barselona su najbolji i po prihodima. "Kraljevski klub" je prošle godine zaradio 479,5 miliona evra, a aktuelni prvak Španije i Evrope 450,7 miliona evra. Iza njih je Mančester junajted s prihodom od 367 miliona evra, a slijede Bajern s 321,4 i Arsenal s prohodom od 251,1 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije