Fudbal

Baždarević u Sent Galenu okuplja fudbalere BiH

Baždarević u Sent Galenu okuplja fudbalere BiH
Baždarević u Sent Galenu okuplja fudbalere BiH

Mateo Sušić sigurno, a Adis Bađo Hušidić vjerovatno neće se pojaviti na okupljanju fudbalske reprezentacije BiH zakazanom za danas u Sent Galenu.

Sušić, fudbaler moldavskog Šerif Tiraspola, zbog klupskih obaveza morao je otkazati poziv selektora Mehmeda Baždarevića, dok je debi u državnom timu napadača LA Galaksija upitan zbog administrativnih barijera izazvanih navodno kasno upućenim pozivom. "Zmajevi" 29. maja u švajcarskoj igraju prijateljsku utakmicu sa Španijom, a potom putuju na Kirin kup u Japanu, gdje će im u polufinalu 3. juna rival biti Danska. Drugi susret je 7. juna, a mogući protivnici su Bugarska ili domaćin.

"Ne mogu u ovom trenutku tačno reći da li dolazi Hušidić. On je svakako u planu za susrete u Japanu, ali vidjećemo kad dođem na lice mjesta u Sent Galen kakva je situacija", rekao je juče Baždarević za "Nezavisne" u pauzi putovanja iz Francuske za Švajcarsku.

U putu mu se pridružio i prvi pomoćnik Stefan Žili, dok su ostali članovi stručnog štaba Igor Janković, Dragan Perić i Enver Lugušić doputovali iz Sarajeva.

"Odmah po dolasku obići ću sa svojim saradnicima terene na kojima će ekipa raditi. Održaćemo i jedan sastanak na kojem ćemo zajednički razmotriti plan. U četvrtak poslijepodne je prvi trening. Dan kasnije su dva, jutarnji nešto jači i poslijepodnevni u kojem ćemo se posvetiti taktici. Posljednji trening je u subotu, onaj zvanični", objasnio je Baždarević.

Kada je riječ o taktici "zmajeva", ona će uveliko zavisiti i od izuzetno kvalitetnog protivnika. U prilog Baždareviću ne ide ni izostanak povrijeđenih Vedada Ibiševića, Ermina Bičakčića, Daniela Graovca i Senada Lulića, te zbog klupskih obaveza Marina Aničića i Gojka Cimirota.

"Nedostaju nam neki od najboljih, ali ćemo se morati prilagoditi. Ko god bude izašao na teren protiv Španaca, mora biti najbolji. Očekujem da budemo mobilni, izuzetno pokretni, da zatvorimo prostor, jer znamo da Špancima ne treba puno da ugroze bilo koga", kazao je Baždarević.

Tvrdi da njegova ekipa u susret neće ući sa namjerom da se brani. Evropske šampione će nastojati napasiti.

"Treba nam doza agresivnosti i ne smijemo se 'kriti'. Ne bi trebalo da se branimo, to nam neće biti namjera, ali ako to situacija bude zahtijavala, onda ćemo morati. Može biti svega, protivnik je super moćan, ali ćemo nastojati da ne budemo u podređenom položaju, nego da ravnopravno pariramo. Smatram da to možemo ukoliko se budemo ponašali na pravi način", istakao je selektor BiH.

Susreti sa Španijom i nastup u Japanu "zmajevima" će poslužiti kao provjera za septembarski početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U ovoj godini odigrali su već dva meča i ostvarili isto toliko pobjeda protiv Luksemburga (3:0) i Švicarske (2:0).

"Iako je prijateljska utakmica, meni je važna kao i svaka druga. Takođe nemam razlike da li igramo sa Španijom i Luksemburgom. Uvijek želim da budemo dobri i da pobijedimo", naglasio je Baždarević, kojem bi se, ukoliko ne bude dodatnih otkaza, danas trebalo odazvati 30 igrača.

Meša u Hajduku?

U hrvatskim medijima se pojavila informacija da je Mehmed Baždarević jedan od kandidata za novog trenera Hajduka. Aktuelni strateg "bilih" Damir Burić navodno više nije u prvom planu čelnika tima sa "Poljuda", a osim Baždarevića se spominju imena i Blaža Sliškovića i Branka Karačića. Selektor "zmajeva" je od klubova trenirao Sošo, Istres, Grenobl, Etoil i Al Vakru.

Huremova odabrala 18

Ženska fudbalska reprezentacija BiH kvalifikacije za plasman na EP 2017. u Holandiji nastavlja gostovanjem u Estoniji. Selektor Samira Hurem odabrala je 18 igračica, a to su: Almina Hodžić, Amira Spahić, Nikolina Dijaković, Alisa Spahić, Melisa Hasanbegović, Azra Numanović, Aida Hadžić (SFK 2000 Sarajevo), Maksida Islamović, Selma Mešanović, Alma Hadžić (Gradina), Tamara Škorić, Marija Aleksić (Banjaluka), Milena Nikolić (Spartak Subotica), Antonela Radeljić (Osijek), Amela Kršo (Turbine Potsdam), Amna Lihović (Geteborg), Dajana Spasojević (Modriča) i Anđela Šešlija (SAD). Susret je 6. juna u Tartu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije