Fudbal

Baždarević uoči utakmice sa Ircima: Presudiće bitka na sredini

Baždarević uoči utakmice sa Ircima: Presudiće bitka na sredini
Baždarević uoči utakmice sa Ircima: Presudiće bitka na sredini

Moramo dobiti bitku na sredini terena i biti puno brži nego do sada, kazao je Mehmed Baždarević pred prvu utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo između reprezentacija BiH i Republike Irske koja se igra u petak.

U razgovoru za "Nezavisne" strateg "zmajeva" priznaje da uoči utakmice u Zenici pritisak u njegovoj ekipi postoji, ali se nada da to neće uticati na kvalitet igre. Osim trenažnog procesa, u proteklom periodu sa svojim saradnicima posvetio se i analizi protivnika.

"Irci su kvalitetan sastav i o tome nema rasprave. Nisu se libili igrati hrabro protiv velikih ekipa poput Njemačke, pa ne znam zašto bi se ustručavali ili bojali protiv nas. To je ambiciozna reprezentacija i sigurno neće olako shvatiti susret u Zenici, već nastojati odraditi što bolji posao", rekao je Baždarević uoči trećeg pokušaja "zmajeva" da se preko baraža domognu plasmana na veliko takmičenje.

NN: Mislite li da će krenuti ofanzivno?

BAŽDAREVIĆ: Ja mislim da, ali opet neke druge informacije koje smo dobili i koje su na neki način i logične, govore da će se postaviti povučenije i zatvorenije. U tom slučaju, kako se bude razvijala utakmica i oni će postepeno krenuti naprijed. Njih krasi da su jako organizovana ekipa i mogu svakom protivniku zadati probleme i igrom s poludistance. U svakom slučaju, njihova taktika nas ne treba i neće previše da opterećuje, bitni smo mi, naš način igre i naše mogućnosti. Mnogo toga u njihovoj igri zavisiće i od toga šta ćemo im mi dozvoliti.

NN: Koja će biti formacija "zmajeva"?

BAŽDAREVIĆ: Još nisam odlučio. Zasad je sve moguće, da krenemo s jednim, ali i s tri napadača. To ću vjerovatno znati tek nekoliko sati prije utakmice. Kako god da odlučim vezano za ofanzivnu liniju, svi moraju biti svjesni da se posao mora odraditi savršeno i u ostalim segmentima.

NN: Šta mislite da bi moglo odlučiti meč?

BAŽDAREVIĆ: Ovakve utakmice može riješiti pojedinac ili jedan trenutak, potez, ali ja ipak mislim da će ovoga puta presuditi kolektivni kvalitet. Veoma je teško prognozirati. Mnogo toga će zavisiti i od trenutne insiracije i psihološke stabilnosti. Kada je riječ o taktici, nastojaćemo dobiti bitku u sredini terena. Moramo biti što brži, jaki po bokovima i ako u tome uspijemo, mislim da ćemo sebi znatno olakšati posao.

NN: Jeste li locirali slabosti Iraca?

BAŽDAREVIĆ: Imaju kvalitete, ali znamo i njihove slabe tačke. Neću reći koje su, nego se nadam da će to moji igrači pokazati u petak naveče.

NN: Smatrate li da je bh. tim jači od protivnika?

BAŽDAREVIĆ: Ne bih se upustio u takvu vrstu ocjenjivanja. Teren je jedino mjerilo. Mi imamo dobru reprezentaciju, možemo im napraviti dosta problema. Za mnoge naše fudbalere ovo će biti utakmica karijere. Ulog je veliki, ali u Zenici igramo tek prvo poluvrijeme. Ništa neće biti definitivno riješeno na "Bilinom polju", ali će nam biti puno lakše ako u Dablin odemo s određenom prednosti i naravno bez primljenog gola. Pritisak među igračima postoji, ali ih to sigurno neće sputavati da pokažu najbolje što znaju.

Dvomeč

Reprezentacija BiH igra dvomeč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. Prvi susret igra se u Zenici 13. novembra, dok je revanš meč 16. novembra na stadionu "Aviva" u Dablinu. Prva utakmica igra se u Zenici na stadionu "Bilino polje" sa početkom u 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije