Fudbal

Beograd u centru pažnje svjetskih medija zbog rasizma i Evertonovih suza

Beograd u centru pažnje svjetskih medija zbog rasizma i Evertonovih suza
Beograd u centru pažnje svjetskih medija zbog rasizma i Evertonovih suza

Rasistički ispadi navijača FK Rad šokirali su region, ali i svijet, o čemu svjedoče brojni tekstovi u svjetskim medijima.

Navijači Rada vrijeđali su fudbalera Partizana Evertona Luiza, što je izazvalo zgražavanje u sportskoj javnosti.

Tako "Daily mail" piše da je Everton u suzama napustio teren zbog "rasnog zlostavljana".

"Svaki put kad bi Luiz dotakao loptu, navijači bi mu se izrugivali majmunskim kricima. Na kraju meča grupa navijača je razvila uvredljivi transparent", piše "Daily mail".

Portal navodi da je Everton isprovociran pokazao fanovima Rada srednji prst zbog čega je ušao u sukob i sa igračima protivničkog tima, pa je na kraju morala da reaguje i policija.

"Nisam mogao da zadržim suze zbog devedesetominutnog vrijeđanja. Još više sam razočaran stavovima pojedinih igrača Rada koji su na neki način odobrili takvo ponašanje, umjesto da smiruju situaciju", prenosi portal riječi Evertona nakon utakmice.

I britanski "Independent" piše kako je Everton teren napustio uplakan nakon "majmunskog skandiranja" i konstantnog vrijeđanja od strane radovih navijača.

Portal podsjeća da je meč nakratko bio prekinut dok uvredljivi transparent nije uklonjen sa tribina stadiona "Kralj Petar Prvi".

"Utakmica je bila prekinuta dok su redari uklanjali uvredljivi transparent, a sa razglasa su odjekivali apeli da se prestane sa vrijeđanjem. To nije urodilo plodom i čitav sistem je zakazao pri pokušajima da se zaustavi 'zlostavljanje'", navodi "Independent.

"Želim da zaboravim ovaj dan što prije. Volim Srbiju i ljude ovdje, ali molim vas recite 'NE' rasizmu", rekao je Everton, podsjeća "Independent".

Portal prenosi i apel Evertonovog menadžera na vlasti da kazne pristalice Rada koje su učestvovale u vrijeđanju.

"Mirror" u tekstu o nemilom događaju piše da je "beogradski derbi pokvarilo rasističko navijanje" što je na kraju dovelo do toga da Everton u suzama ode u svlačionicu.

"Fudbalska zvijezda u suzama je napustila teren nakon šokantnog rasističkog vrijeđanja sa tribina" piše "Mirror".

I ovaj portal navodi da je fudbaler Partizana uputio neprimjerenu gestikulaciju ka navijačima Rada, te da je zbog toga bio i na meti pojedinih fudbalera protivničkog kluba.

"The Sun" izvještava da je "užasavajuće vrijeđanje fudbalera na rasnoj osnovi trajalo čitavih 90 minuta".

"Svaki put kad bi Everton dodirnuo loptu sa tribina bi se čuli majmunski krici. Sudije i redari su molili navijače da prestanu sa svojim bolesnim ponašanjem ali su ih oni ignorisali", piše "The Sun".

Osim toga britanski medij podsjeća i na prethodne navijačke ispade u Srbiji.

"Srbija je bila primorana da igra pred praznim tribinama nakon rasnog vrijeđanja reprezentativca Engleske Denija Rouza 2012. godine. FSS je takođe morao da plati kazbu od 65.000 funti zbog nasilja na utakmici mlađih reprezentativnih kategorija", podsjeća "The Sun", a potom dodaje:

"Kvalifikaciona utakmica za EURO protiv Italije 2012. godine prekinuta je zbog ubacivanja baklji i petardi na teren. Posljednji u nizu sramnih ispada dogodio se na utakmici protiv Albanije u kvalifikacijama za EURO 2016, kada se iznad terena pojavio dron sa političkim transparentom. Utakmica je prekinuta nakon tuče igrača, a potom i navijača sa igračima na stadionu Partizana".

Podsjetimo, na utakmici između “Rada” i “Partizana” došlo je do sukoba na terenu jer su navijači kluba sa Banjice vrijeđali Evertona.

Na kraju meča došlo je do opšteg koškanja na terenu, pošto je gostujući fudbaler Everton gestikulirao prema domaćim navijačima, koji su ga tokom meča vrijeđali na rasnoj osnovi.

Grupa huligana je ispuštala majmunske krike kada bi Everton imao kontakt sa loptom.

To je potrajalo nekoliko minuta, ali se situacija smirila tek kada je žandarmerija ušla na teren, a Everton je teren napustio u suzama. Krajem meča utakmica je bila prekinuta zbog uvredljivog transparenta na tribinama domaćih navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije