Fudbal

Bez LŠ nakon 19 godina

Bez LŠ nakon 19 godina
Bez LŠ nakon 19 godina

Fudbaleri Mančester junajteda izgubili su od Evertona (0:2) u 35. kolu Premijer lige i tako ostali bez šansi da osvoje mjesto koje vodi u Ligu šampiona. "Crveni đavoli" u eliti neće igrati prvi put od sezone 1995/1996.

Ekipa sa "Old Traforda" tri kola prije kraja prvenstva ima 13 bodova manje i meč manje od Arsenala, koji drži četvrto mjesto, koje vodi u elitno takmičenje. Prst krivice za loše rezultate uperen je prema Dejvidu Mojesu, menadžeru Junajteda, koji je ove sezone postigao čak 13 negativnih rekorda sa trofejnim klubom.

Mojes je na početku sezone naslijedio ser Aleksa Fergusona i do sada je osvojio 57 bodova i već sada je jasno sa će Junajted imati najmanje bodova od kada nastupa u Premijer ligi, što je drugi grijeh ovog menadžera. Prvi je naravno neigranje u elitnom klupskom takmičenju naredne sezone. Škotu je na teret stavljeno i to da tim ima najslabiji učinak na "Old Trafordu" u više od jedne decenije kao i to da je prvi put izgubio tri utakmice zaredom nakon 2001. godine. To nije sve. Junajted je ove sezone eliminisan u trećem kolu FA kupa, što se desilo samo jednom u Fergusonovoj eri. Da je na "Teatru snova" bodove mogao da osvoji ko je htio, pokazuje i to da je Junajted prvi put u istoriji poražen od Svonsija. Dugogodišnje postove bez pobjede na "Old Trafordu" prekinuli su Njukasl (posljednja pobjeda 1972), VBA (1978), a Stouk je ostvario prvu pobjedu nad "đavolima" nakon 1984.

Kad kola idu nizbrdo, onda ih je teško zaustaviti. To se pokazalo i u slučaju Mojesa, koji je prvi put sa klubom primio pogodak u prvoj minuti od kada se igra Premijer liga. Taj pogodak je postigao Edin Džeko, napadač Mančester Sitija. Čak 11 poraza ima Junajted u 34 utakmice, a prvi put je dva puta izgubio od Evertona, Sitija i Liverpula u Premijer ligi, a zanimljivo je da su prvi put u istoriji u istoj sezoni skalp "crvenih đavola" skinuli Everton i Liverpul.

Rezultati: Norič - Liverpul 2:3, Hal - Arsenal 0:3, Everton - Mančester junajted 2:0, Totenhem - Fulam 3:1, Aston Vila - Sautempton 0:0, Kardif - Stouk 1:1, Njukasl - Svonsi 1:2, Vest Hem - Kristal Palas 0:1, Čelsi - Sanderlend 1:2. Juče Mančester Siti - VBA. Poredak: Liverpul 80, Čelsi 75, Mančester Siti 71 (-1), Arsenal 70, Everton 69...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije