Fudbal

Bez ostavki u N/FS BiH

Bez ostavki u N/FS BiH
Bez ostavki u N/FS BiH

Nije bilo nikakvih ostavki, rekao je juče Milorad Sofrenić, prvi potpredsjednik N/FS BiH, nakon održane sjednice Izvršnog odbora.

Informacije koje su procurile u javnost nakon odigranih utakmica pretposljednjeg kola Lige za prvaka BH Telecom Premijer lige BiH, a koje govore da su predsjednik N/FS BiH Elvedin Begić, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović, te direktor takmičenja Elmir Pilav navodno mandate stavili na raspolaganje, Sofrenić je juče nazvao nagađanjima.

"To su spekulacije. Zvanične ostavke nisu podnesene", kazao je Sofrenić.

On je potvrdio da su na sjednici "fudbalske vlade" zatražene dodatne analize od nadležnih komisija, a pojedini portali juče su prenijeli nezvanične informacije da to praktično znači da se priča o ostavkama samo odgodila za neku od narednih sjednica.

"Nakon što bude odigrano posljednje kolo analiziraće se kompletno prvenstvo. Tada će komisije izvršiti analize i donijeti odluke. Poseban osvrt će biti na završnicu prvenstva i Kup BiH. Izvršni odbor će nakon toga donijeti mjere i odluke", istakao je juče Sofrenić, dok predsjednik Begić nije ni prisustvovao sjednici, kako su obrazložili iz Saveza, zbog privatnih obaveza.

Situaciju u bh. fudbalu zakomplikovala su dešavanja u subotnjim utakmicama pretposljednjeg kola Lige za prvaka kada je Zrinjski iz sumnjivo dosuđenog jedanaesterca pobijedio Radnik preuzevši tako lidersku poziciju od Željezničara koji je poražen u gradskom derbiju od Sarajeva. Sofrenić je juče objasnio da radikalne mjere ne treba očekivati.

"Prvenstvo ne može biti poništeno. Niti se mogu donijeti kazne zbog nečega što neko pretpostavlja. Dokazivanje je sasvim nešto drugo, postoje komiteti koji će na osnovu analiza nama u Izvršnom odboru predočiti sve zaključke", rekao je Sofrenić i dodao:

"Bh. fudbal nije u krizi. To pokazuje odlazak U17 reprezentacije na EP, rezultati seniora koji situaciju vezanu za plasman na SP imaju u svojim rukama".

Bandić skinut sa liste

Komitet za sudije i suđenje N/FS BiH kaznio je juče sudiju Antonija Bandića skidanjem sa liste arbitara BH. Telecom Premijer lige za tekuću sezonu, kao i za sezonu 2017/18. Arbitar iz Gruda sankcionisan je zbog propusta na utakmici 9. kola Lige za prvaka između Radnika i Zrinjskog, kada je Mostarcima iz jedne sumnjive situacije dosudio jedanaesterac u 94. minuti.

Širokom sedam mečeva bez publike

Sedam utakmica bez prisustva publike i novčanu kaznu od 25.000 KM izrekla je juče Disciplinska komisija N/FS BiH za NK Široki Brijeg zbog propusta u organizaciji, podsticanja na mržnju prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, te skandiranjem fašističkih slogana na revanš utakmici finala Kupa BiH protiv Sarajeva. Takođe, utvrđeni su i omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava i distribucija alkohola na stadionu. Novčane kazne izrečene su i akterima vječitog derbija. Sarajevo će zbog pirotehnike platiti 2.500 KM, a Željezničar 1.500 KM. Takođe 1.500 KM platiće i Čelik zbog navijačkih ispada protiv Olimpica.

(foto: Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije