Fudbal

"Bez straha do senzacije"

"Bez straha do senzacije"
"Bez straha do senzacije"

Može li Sarajevo do svjetske senzacije i dobrog rezultata protiv moćnog, kvalitetnog i jakog njemačkog giganta Borusije iz Menhengladbaha, pitanje je na koje će odgovor večeras na "Koševu" čekati vjerovatno više od 30.000 većinom domaćih navijača.

Sudeći prema svim statistikama i iskustvu, sportski poznavaoci reći će da će večerašnji prvi susret plej-ofa za Ligu Evrope biti "borba Davida i Golijata". Međutim, iz tabora jedinog ovosezonskog preostalog bh. predstavnika na međunarodnoj pozornici poručuju da se ne boje. Predati se neće, a sve nedostatke u odnosu na Borusiju pokušaće kompenzirati motivacijom, jakom željom i podrškom sa tribina.

"Imamo snage i vjerujem da možemo nešto napraviti u ovoj izuzetno važnoj utakmici za naš klub, grad, državu i bh. fudbal u cjelini. Koliko je to nešto, vidjećemo na 'Koševu', gdje se nadam da armija naših navijača neće ostati razočarana", poručio je juče Dženan Uščuplić, šef stručnog štaba Sarajeva, i dodao:

"Učinićemo sve da pokažemo dobru igru i ostvarimo pozitivan rezultat. Razlika u kvaliteti je evidentna, ali psihološka prednost je na našoj strani zato što igramo prvu utakmicu na domaćem terenu."

Mnogi će se složiti da je "bordo tim" u prednosti i zbog činjenice da može puno više dobiti nego izgubiti. Zbog toga bi domaćini trebalo da budu rasterećeniji i da se povedu jučerašnjim zanimljivim natpisom na majici svog trenera - "Sarajevo fudbal festival".

"Da, ova utakmica biće praznik ili festival fudbala i zato od svojih igrača očekujem da u nju uđu maksimalno spremni, motivisani i bez pritiska. Mi smo svoj cilj ostvarili plasmanom u plej-of, ali vjerujem da možemo nešto učiniti i protiv Borusije", smatra Uščuplić.

Za fudbalere je susret sa bundesligašem ostvarenje sna, ali iako su autsajderi, optimizma im ne nedostaje. Kapiten Amer Dupovac podvlači odličnu atmosferu i najavljuje dobru utakmicu u kojoj će njegovi saigrači znati zabrinuti moćnog protivnika.

"Očekujemo pun stadion, rival je atraktivan i nama igračima je san zaigrati ovako veliku utakmicu. Sretni smo što predstavljamo BiH. Daćemo svoj maksimum u namjeri da ostavimo što bolji utisak", rekao je Dupovac.

Motiv više večeras će imati i Krste Velkoski. Zahvaljujući dobrim partijama u dresu Sarajeva napadač je dobio poziv selektora reprezentacije Makedonije za predstojeću kvalifikacijsku utakmicu protiv Španije.

"Ovo je odlična sedmica za mene. Dobio sam poziv u reprezentaciju, a danas igramo utakmicu plej-ofa. Nadam se da ću radost upotpuniti protiv Borusije. Spremni smo za utakmicu i radujemo se što imamo priliku pokazati šta znamo upravo protiv velikog tima. Radili smo čitavo ljeto kako bismo stigli ovdje gdje sada jesmo", kazao je Velkoski.

Utakmica Sarajevo - Borusija igra se večeras sa početkom u 20.45 uz direktan prenos na Face TV.

Mogući huligani  

U Sarajevo je najavljen i dolazak oko 2.000 gostujućih navijača. Oni će biti smješteni u fan zoni na Skenderiji, odakle će uz pratnju policije krenuti ka stadionu. Inače, sarajevska policija preuzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se izbjegli bilo kakvi mogući neredi. Prema pisanju njemačkih medija, navijači iz Menhengladbaha doći će automobilima, autobusima, vozom ili avionom, a među njima navodno ima i huligana.

"O gostujućim navijačima dobili smo informacije od Interpola. Većina njih spada u grupu onih koji solidno navijaju i nisu problematični. Ima i jedan broj onih 'rizičnih' navijača na koje ćemo obratiti posebnu pažnju", potvrdili su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ulaznice rasprodane  

Za jednu od najatraktivnijih utakmica u novijoj istoriji Sarajeva štampano je 30.000 ulaznica, a juče su već rasprodane sve za istočnu tribinu, čiji kapacitet je 7.000 mjesta. Juče je ostao manji broj ulaznica za sjevernu tribinu (kapacitet 5.500) na kojoj su smještene najvatrenije pristalice "bordo tima", te nešto više za zapadnu (17.500). Gostujući navijači biće smješteni na južnu tribinu, a cijene ulaznica su 5, 12, 16 i 40 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije