Fudbal

Bh. klubovi večeras igraju prve utakmice prvog pretkola Lige Evrope

Bh. klubovi večeras igraju prve utakmice prvog pretkola Lige Evrope
Foto: Ilustracija | Bh. klubovi večeras igraju prve utakmice prvog pretkola Lige Evrope

Lovimo pobedu, koja će nam osim plasmana u drugi krug doneti i mir u kući, rekao je Siniša Stevanović, fudbaler Željezničara, uoči večerašnje prve utakmice prvog pretkola Lige Evrope protiv crnogorske Zete.

U samoj završnici prošle sezone ispušteno osvajanje tutule izazvalo je turbulencije u klubu sa "Grbavice". Desni bek vjeruje da je dobar rezultat na međunarodnoj sceni najbolji način za stabilizaciju situacije i najavu dobrih partija za predstojeću sezonu u BH Telecom Premijer ligi.

"Očekivanja su svakako prolaz dalje, ali kad god sam nešto najavljivao, ispalo je kontra. 'Željo' je veliki klub i uvek ima maksimalan cilj, a ovaj put kako znamo i umemo moramo da ga ostvarimo zbog mira u kući", rekao je Stevanović.

Iza njih su nešto više od tri sedmice priprema. Vremena nije bilo dovoljno da se sprovedu sve zamisli, ali ekipa je ipak spremna odgovoriti zadatku. Motiv više biće im i igranje prve domaće evropske utakmice na "Grbavici" nakon 13 godina pauze.

"Nije bilo dovoljno vremena za pripreme, ali ono što smo uradili bilo je kvalitetno i kako treba. Svi smo optimistični i drago mi je što će baš naša generacija biti ta koja će posle toliko vremena igrati Evropu na 'Grbavici'", dodao je Stevanović.

Podrška sa tribina biće im 12 igrač. Izuzev Ivana Crnova zbog povrede svi ostali igrači konkurišu za sastav.

"Očekujem ne pune, nego krcate tribine i ogromnu, nenormalnu podršku svih koji dođu na utakmicu. Ovo će biti veliki događaj, a mi ćemo se svakako odužiti 'pogibijom' na terenu, u to sam siguran. Obećavamo vrelo srce na terenu, ali hladne glave moramo pristupiti. Iskreno se nadam da će nam se sve otvoriti i da ćemo već u prvoj utakmici rešiti dosta toga. Kažem, cilj je pobeda, a zbog mira u kuci moramo da je ostvarimo", poručio je Stavanović.

Svoj ovosezonski evropski pohod sa domaćeg terena krenuće i aktuelni osvajači Kupa BiH, fudbaleri Širokog Brijega. Protivnik na "Pecari" večeras će im biti kazahstanski Ordabaši.

"Barem minimalna pobjeda u prvoj utakmici otvara nam vrata drugog kruga, što je naš ovosezonski minimum koji smo sebi postavili za cilj. Dobro smo analizirali protivnika. Znamo njihove jače strane, ali što je najvažnije i slabosti. Mislim da je omjer snaga protivnika i nas 50:50, ali domaći teren u prvoj utakmici moramo iskoristiti da prevagne na našu stranu. Nismo pod pritiskom. Igraćemo bez opterećenja i siguran sam da uz jedan pravi pristup možemo do pobjede, kojom bismo onda dodatno stavili pod pritisak ekipu Ordabašija u revanšu", istakao je Goran Sablić, šef stručnog štaba Širokog Brijega.

Možda i najzahtjevniji zadatak od bh. predstavnika imaće večeras fudbaleri Sarajeva. Ne toliko zbog renomea protivnika Zarije, nego zbog gotovo dvadesetčetvorosatnog napornog putovanja do Moldavija.

"Put je bio iscrpljujući. Dugo smo čekali na presjedanju u Istanbulu, ali to ne smije i neće biti alibi. Došli smo da se predstavimo u punom sjaju, da odigramo na pravi način i ostvarimo rezultat koji će nam značajno olakšati posao u revanšu na 'Koševu'. Igranje evropskih utakmica dovoljan je izazov za sve igrače koji su spremni da daju maksimum. Želimo pobjedu što veću, ali objektivno svaki aktivan rezultat je dobar za nas, jer ovo je tek prvo poluvrijeme", rekao je Mehmed Janjoš, trener Sarajeva.

Utakmica Željezničar  Zeta igra se od 20.45, Široki Brijeg  Ordabaši 20.45, Zarija  Sarajevo 19 časova.

Crnogorci optimisti

Ekipa Zete iz Golubovca doputovala je juče u Sarajevo. Crnogorci još od žrijeba ne skrivaju optimizam i djeluju da su gotovo uvjereni da će proći dalje.

"Znamo da nas čeka paklena atmosfera, ali nadam se da se momci neće uplašiti. Čak sam i ubijeđen da neće. Dok sam bio fudbaler, najviše sam volio takve utakmice, pred ispunjenim tribinama. Vjerujem da je igračima sličan osjećaj, da će im to biti dodatni motiv, a ne ograničenje. Optimista sam da ćemo na 'Grbavici' odraditi dobar posao", kazao je Duško Vlaisavljević, trener Zete.

Bh. arbitri

Utakmice prvog kruga kvalifikacija UEFA Lige Evrope sudiće i arbitri iz BiH. U Norveškoj će na meču između Oda i Balimena glavni sudija biti Edin Jakupović s pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem i Damirom Lazićem. Admir Šehović biće četvrti. Irfan Peljto će dijeliti pravdu na Islandu u revanš meču 6. jula između Rejkjavika i SJKa. Pomagaće mu Amer Macić i Davor Beljo, te četvrti Haris Kaljanac. Posmatrač suđenja u Gruziji između Čikhure i Altača biće Elmir Pilav, a Rusmir Mrković u Armeniji, gdje se sastaju Širak i Gorica. Haris Gvozden biće delegat susreta Dinamo Batumija i Jagielonije.

Zvezda protiv Floriane

Danas je na programu čak 50 susreta prvog pretkola Lige Evrope. Nastupiće veliki broj ekipa iz regiona, a u najzanimljivijim susretima sastaju se: Širak  Gorica 14 časova, Levski  Sutjeska 19, Santa Koloma  Osijek 19, Vojvodina  Ružomberok 20, Crvena zvezda  Floriana 20.30, Leh  Pelister 20.45...

Velkoski potpisao

Potpisom dvogodišnjeg ugovora Krste Velkoski juče je ozvaničio svoj povratak u FK Sarajevo. Makedonski reprezentativac vratio se u tim sa "Koševa" čije je boje branio u sezoni 2014/15 i 2015/16. Svojim povratkom pojačaće konkurenciju u napadu, a prvi trening sa novom starom ekipom odradiće nakon povratka "bordo ekspedicije" iz Moldavije. U karijeri je između ostalog igrao za Rabotnički, Metalurg, te klubove na Kipru i Rumuniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije