Fudbal

Bijeli karton za protest

Bijeli karton za protest
Bijeli karton za protest

Mišel Platini, predsjednik UEFA, predložio je uvođenje bijelog kartona kojim bi bili sankcionisani igrači koji previše protestuju.

Platini je istakao da bi trebalo razmisliti i o ideji da se sudijama da pravo da isključe igrača sa terena na deset minuta, a ne da biraju između crvenog i žutih kartona. Prvi čovjek evropskog fudbala je takve ideje iznio u svojoj novoj knjizi "Pričajmo o fudbalu" u kojoj navodi da bi timovima trebalo dozvoliti po pet izmjena umjesto tri.

Platini u toj knjizi, tvrdi "Figaro", ističe da bi bijeli karton, koji bi pratio kratkotrajno isključenje, stao na put "maniji protesta kod sudije koji se šire u fudbalu kao prava epidemija".

Što se tiče izmjena, Platini je istakao da bi trebalo dozvoliti dvije u prvom poluvremenu, uz mogućnost još tri u drugom.

Bivši kapiten Francuske je istakao, pišu mediji, da bi trebalo odustati od sadašnjih pravila po kojima bi poslije faula pri izglednoj šansi u kaznenom prostoru slijedio jedanaesterac, uz crveni karton i suspenziju. Umjesto toga on predlaže penal i žuti karton za faul u šesnaestercu, odnosno slobodan udarac i crveni karton van kaznenog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije