Fudbal

Bitka za spas sezone

Bitka za spas sezone
Bitka za spas sezone

Fudbaleri Sarajeva večeras u Mostaru "Pod Bijelim brijegom" u revanš meču polufinala Kupa BiH igraju jednu od najvažnijih utakmica sezone.

Ukoliko eliminišu Zrinjski i plasiraju se u finale, barem djelimično će opravdati svjež kapital uložen ove zime od strane malezijskog investitora Vinsenta Tana. Jedan pehar najmanje je što se očekuje od "bordo tima", a povoljan ishod u gradu na Neretvi sigurno će vratiti i mir na "Koševo" koji je narušen turbulencijama sa smjenama i imenovanjima na mjestu trenera.

"Ovo je za nas utakmica sezone. Od toga ne možemo pobjeći i normalno je da zbog velikog uloga i imperativa osvajanja barem jednog trofeja određeni pritisak postoji. Pobjeda u petak protiv Zvijezde vratila je samopouzdanje, situacija je dosta mirnija, a optimizam povećan. Rezultat 0:0 iz prvog meča nije loš za nas i daje nam mogućnost da taktiziramo. Sigurno nećemo krenuti 'grlom u jagode'", rekao je Dženan Uščuplić, trener Sarajeva.

Protiv lidera na tabeli Premijer lige BiH strateg "bordo tima" neće moći da računa na lakše povrijeđenog Marija Tadejevića. Njegov kolega na klupi "plemića", Branko Karačić, očekuje i pomoć publike, iako zna da to protiv ekipa kao što je Sarajevo neće biti presudno.

"Sigurno su turbulencije u Sarajevu ostavile određeni trag, ali daleko od toga da će nam posao biti olakšan. Pred nama je zahtjevna utakmica bez obzira na prednost domaćeg terena. Imamo aktivan rezultat, možda neku blagu prednost, ali sve je otvoreno. Jedan nesmotren potez, greška i primljeni gol mogu upropastiti sve do sada napravljeno", izjavio je Karačić.

U drugom polufinalnom susretu Čelik će dočekati Široki Brijeg i to sa dva gola prednosti (2:0) iz prvog meča na "Bilinom polju".

"Sve karte smo bacili na Kup, kroz koji vidimo šansu da se domognemo Evrope. Uradili smo odličan posao prije 15 dana, mada znamo da to u ovoj fazi takmičenja ne znači i da je sve riješeno", kazao je Nizah Hukić, trener Zeničana.

Širokobriježani su do prve utakmice polufinala imali skoro idealnu situaciju. Prvo mjesto na tabeli, zatim im je žrijeb donio "na papiru" najlakšeg rivala u najmasovnijem takmičenju, a onda su kola krenula nizbrdo.

"Zakomplikovali smo sebi posao. Ipak, ništa još nije izgubljeno i vjerujem da lošu partiju kao onu sa 'Bilinog polja' ne možemo ponoviti. Nije nemoguće stići dva gola, imamo kvalitet, snagu, znanje i ako se predstavimo u našem pravom izdanju, plasiraćemo se u finale. Moraćemo od prve minute krenuti ofanzivno", jasan je Slaven Musa, trener Širokog.

Parovi: Široki Brijeg - Čelik, prvi meč 0:2 (19 časova), Zrinjski - Sarajevo, 0:0 (18).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije