Fudbal

Borac bolji od Rudara, Široki eliminisao Željezničar

Borac bolji od Rudara, Široki eliminisao Željezničar
Borac bolji od Rudara, Široki eliminisao Željezničar

BANJALUKA - Fudbaleri banjalučkog Borca bez problema su ostvarili plasman u četvrtfinale Kupa BiH pošto su u revanš meču osmine finala na svom terenu sa 5:2 deklasirali Rudar Prijedor.

Iako se Banjalučanima nakon prvog meča u Omarskoj (1:0) smiješio prolaz dalje bojazan u redove "crveno-plavih" uvukla se već nakon 10 minuta revanš meča. Grešku zadnje linije Borca iskoristio je tada Milenko Devušić i postigao gol.

Domaći navijači mogli su da odahnu tek u finišu prvog poluvremena kada je Vladan Grujić, u 45. minutu, izjednačio na 1:1.

Potpuni preokret Borca i potop Rudara počeo je od 55. minuta kada je Petar Ilić pogodio za 2:1, da bi devet minuta kasnije pao još jedan pogodak. Precizan je bio bilo Ivan Kostić. U 69. minutu publika je uživala u akciji Ilića i Srđana Bečelića, koju je u gol na kraju pretvorio Fedor Predragović. Sedam minuta kasnije Saša Stijepić je evrogolom sa 20 metara smanjio zastatak Rudara, a peti pogodak za Borac postigao je Siniša Dujaković u 83. minutu.

Pet golova je viđeno u Mostaru gdje je Zrinjski sa 4:1 porazio Slogu Ljubuški dok je iz takmičenja eliminisan Željezničar. "Plavi" su u Sarajevu odigrali 1:1, a kako su u prvom meču izgubili 0:2 bilo je jasno da je ovo kraj njihovog učešća u Kupu.

Plasman u cetvrtfinale osigurali su još Olimpik, Zvijezda, Velež, Mladost Velika Obarska i Sarajevo, koje je u utorak obavilo ovaj zadatak.

Nakon ubjedljive pobjede u prvom meču na "Koševu" od 4:0, branioc naslova, ekipa Sarajeva, opušteno je otišla na revanš u Travnik i pobijedila sa 3:2.

Trener Meho Kodro je priliku dao igračima koji imaju manju minutažu, pa je tako makedonski štoper Riste Mitrevski imao debi u bordo dresu.

"Najvažnije od svega je da smo prošli u naredni krug takmičenja. Utakmica je bila dosta teška, Travnik je bio dobar suparnik, a nama nije bilo lako ući maksimalno motivisano u igru nakon visoke pobjede od 4:0 kod kuće. Igrali smo sa kobinovanim timom, možda smo mogli biti i uvjerljiviji, ali najvažnije je da smo ostvarili cilj", smatra Kodro.

"Veziri" su bili svjesni da je preokret gotovo nemoguće ostvariti, pa je treneru Husniji Arapoviću ogled sa jakim protivnikom bio dobar način za provjeru nekih mlađih fudbalera.

"Utakmica protiv Sarajeva bila je test nekim fudbalerima koji su do sada manje igrali. Željeli smo vidjeti možemo li na njih ozbiljnije računati u nastavku sezone u Premijer ligi, gdje nam je prioritet izboriti opstanak. Neki su tu šansu dobro iskoristili, a vidio sam i neke stvari koje moramo popraviti. Naredna utakmica kući protiv Zrinjskog nam je jako važna", kazao je Arapović.

Rezultati osmine finala Kupa BiH:

  • Borac - Rudar Prijedor 5:2 (1:0)
  • Željezničar - Široki Brijeg 1:1 (0:2)
  • Mladost - Metalege 1:0 (0:0)
  • Zvijezda - Mladost DK 1:0 (1:0)
  • Zrinjski - Sloga Lj 4:1 (3:2)
  • Čelik - Olimpik 1:0 (0:4)
  • Vitez - Velež 3:3 (0:2)
  • Travnik - Sarajevo 2:3 (4:0)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije