Fudbal

Čelsi u finalu Lige šampiona, Barselona na koljenima

Čelsi u finalu Lige šampiona, Barselona na koljenima
Čelsi u finalu Lige šampiona, Barselona na koljenima

Fudbaleri Čelsija odigrali su neriješeno (2:2) sa braniocem titule Barselonom u gostima na Nou Kampu i tako se plasirali u finale Lige šampiona. Čelsiju je ovaj rezultat bio dovoljan jer su u Londonu savladali Barselonu sa 1:0.

Poslije prvih 45 minuta apsolutne domanacije Barselone, rezultat je bio 2:1. Katalonci su 35 minuta probijali bunker Čelsija, a onda je uslijedilo ludih 12 minuta do kraja poluvremena.

U deset minuta Buskets i Inijesta su donijeli dva gola prednosti Barseloni, a u međuvremenu Teri je dobio crveni karton. Ipak, u nadoknadi vremena Ramireš je maestralno reagovao na pas Lamparda i lobom vratio goste u igru.0

Gvardiola je meč počeo sa tri defanzivca, od kojih je jedan Havijer Maskerano koji uglavnom igrao kao zadnji vezni igrač, pa je na klupi Danijel Alveš. U startnoj postavi Čelsija je igrao Branislav Ivanović.

Katalonci su bili neporaženi u posljednjih 15 mečeva u Evropi na "Kamp Nou", od oktobra 2009. Ipak, Čelzi je jedini od 52 tima koji je ostao nepobjeđen protiv Gvardioline Barselone.

U drugom revanš meču polufinala, u srijedu se u Madridu sastaju Real i minhenski Bajern.

Već u trećem minutu Barselona je imala gol šansu. Sjajna akcija donijela je loptu Mesiju koji je imao mnogo prostora na desnoj strani, utrčao je u kazneni prostor, ali je šutirao pored stative.

Katalonci su nastavili da kidišu ka golu rivala, nova sjajna akcije uslijedila je kroz sredinu, Sančes je uletio u kazneni prostor, stigao ga je Geri Kejhil koji se povrijedio prilikom driblinga Čileanca.

Štoperu je stradala zadnja loža lijeve noge pa ga je u 12. minutu zamijenio Portugalac Žoze Bosingva. S obzirom da on igra samo na poziciji desnog beka, uslijedila je rokada u odbrani Čelsija pa je Ivanović prešao na mjesto štopera pored Terija.

Prvih 15 minuta utakmice proteklo je u žestokom pritisku domaćina.

Tek poslije toga Čelsi se malo oslobodio pritiska i prenio težište igre i na Barselonin dio terena. U 16. minutu uslijedio je prekid meča zbog povrede Džerara Pikea.

Štoper Barselone je dobio udarac u glavu dok je pokušavao da stigne do lopte prije Drogbe, kada je na njega naletio golman Valdes. Ipak, brzo se oporavio i vratio u igru.

Nije dugo trajao odmor gostujuće odbrane. Uslijedio je novi talas napada Barselone, a novi zicer propustio je Mesi. Argentinac je odigrao sjajan dupli pas sa Seskom Fabregasom koji ga je "štiklom" izbacio ispred Čeha koji je ipak odbranio šut rivala.

Nakon ovog promašaja Mesija, Čelsi je konačno uzvratio preko Drogbe. Prvo je napadač iz Obale Slonovače šutirao daleko preko gola, da bi već u sljedećem napadu nadjačao ošamućenog Pikea i stigao do peterca iskosa sa lijeve strane, ali je šutirao pored gola.

Poslije ovog napada gostiju i Gvardiola je bio prinuđen na izmjenu. Pike nije mogao da nastavi duel pa ga je zamijenio Dani Alveš.

Nakon desetak minuta mirnije igre, bunker Čelsija razbijen je u 35. minutu. Nakon što domaći igrači nisu dobro raščistili kazneni prostor poslije kornera sa desne strane, Alveš je na lijevoj strani pronašao usamljenog Kuenku koji je loptu poslao na peterac po zemlji.

U sredini je bio sam Buskets koji je loptu ubacio u praznu mrežu. Španac je postigao tek drugi gol u posljednje dvije sezone, a prvi poslije četiri godine u Ligi šampiona.

Samo tri minute kasnije Čelsi je ostao sa deset igrača na terenu. Sančes i Teri su bili u duelu bez lopte, a štoper Čelsija je udario Čileanca sa leđa po nozi i dobio crveni karton.

"Nisam imao ni jedan karton ove sezone u Ligi šampiona, nisam to uradio namjerno", rekao je prilikom odlaska u svlačionicu Teri.

Brojčanu prednost Katalonci su brzo kapitalizovali i tri minute prije kraja poveli sa 2:0. Buskets je otvorio napad, dodao do Fabregasa koji je sačekao igrače i loptu proslijedio Mesiju. Argentinac je u pravom trenutku pronašao Inijestu koji je izašao sam ispred Čeha i lako loptu po zemlji plasirao u drugi ugao.

I kada su svi mislili da je Barselona već završila posao, uslijedio je hladan tuš za "Kamp Nou". Poslije polukontre, Lampard je fantastično proigrao Ramireša koji je pobjegao defanzivcima domaćih, i maestaralno lobovao Valdesa za povratak Čelsija u igru.

Primljen gol nije mnogo omeo igrače Barselone. Odmah su krenuli ofanzivno u drugom poluvremenu, već u prvom napadu Inijesta je imao šansu, ali je promašio.

Opsada gola tima iz Londona je nastavljena i u narednim minutima, da bi u 48. minutu Barselona dobila penal. Sesk Fabregas je utrčao u kazneni prostor, a poslije starta Drogbe sudija iz Turske je svirao penal.

Loptu je uzeo Mijesi, snažno šutirao, ali je samo uzdrmao prečku, pa je Čelsi i dalje bio u igri. Mesi tako ni u osmom meču protiv Čelsija nije postigao gol. Dao je samo tri u 16 duela sa engleskim ekipama.

Zbog prigovora sudiji za penal, Branislav Ivanović je dobio žuti karton i neće imati pravo nastupa u finalu Lige šampiona, ukoliko se Čelsi plasira. Tako će "plavci" biti bez dva ključna defanzivca (Teri zbog crvenog), a možda i tri ukoliko se Kajhil ne oporavi.

Iako je Barselona i dalje kružila oko kaznenog prostora Engleza, osim jednog pokušaja Čavija glavom, nije bilo ozbiljnih šansi pred golom Čeha. Sa druge strane, Drogba je pokušao sa skoro polovine terena, i natjerao Valdesa da napravi paradu kako bi zaustavio loptu da ne uđe u gol.

Tek je u 63. minutu Kuenka zaposlio Čeha, ali je golman gostiju ponovo bio siguran. Dva minuta kasnije Čelsi je zaprijetio poslije kornera, ali je šut Ivanovića bio bezopasan.

Iako sa igračem manje Čelsi je odlično igrao nakon prečke Mesija iz penala. Štaviše, igrači Roberta Di Matea su djelovali veoma opasno kada bi prišli kaznenom prostoru rivala. Tako se u dobroj poziciji ponovo našao Drogba, ali su dva defanzivca i Valdes uspjeli da se domognu lopte.

Kako se bližio finiš meča igrači Barselone su igrali u sve većem grču, izostajali su eksplozivni napadi iz prvog djela, pa nije bilo ni pravih prilika.

Tek u 83. minutu Katalonci su konačno bili blizu toliko željenog gola. Mesi je ušao u kazneni, šutirao nisko, ali je njegov udarac završio samo na stativi.

U trenucima kada su svi igrači Barselone gledali kako da daju gol Čelsiju i plasiraju se u finale, Fernando Tores je pobjegao rivalima, predliblao Viktora Valdesa i odveo "plavce" u finale Lige šampiona u Minhen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije