Fudbal

Čitav nam život prođe u tunelu

Sjećam se prve školske ekskurzije, a bilo je to baš davno, još u Titovo vrijeme. Negdje u februaru ili martu godinu-dvije nakon usvajanja Ustava Jugoslavije iz 1974. godine čuo sam od tadašnjih političara priču o tunelu i svjetlu na njegovom kraju.

Mi, pioniri, smo na tim ekskurzijama srećno pjevali da "u tunelu usred mraka sija zvijezda petokraka", mada nismo tačno znali šta to znači, ali se fino rimovalo.

Eto, i ta floskula, samo malo modifikovana bez zvijezde ali da ipak ima svjetla, provlači se kroz dosadašnji život moje generacije kojoj je valjda suđeno da preživi u tunelu. Ali treba da se nadamo da će jednog dana biti bolje i da će na kraju ipak sve biti dobro.

I tako prođoše četiri decenije, preživjesmo raspad i rat na tom mračnom i nesrećnom putu, ali i sada svim srcem kao treba da se nadamo da je konačno i svjetlo tako blizu. A u stvarnosti ono je još i te kako daleko.

Upravo tu izlizanu frazu o tunelu i svjetlu upotrijebila je i Vesna Pusić, ministrica inostranih poslova Hrvatske, nakon sastanka u Briselu s ostalih 27 evropskih ministara, kako bi pojasnila zaključke koji su usvojeni na toj zajedničkoj sjednici, a tiču se BiH.

"Treba narodu pokazati da postoji svjetlo na kraju tunela jer je postojala mogućnost da ministri uopšte i ne razgovaraju o BiH zbog krize u Ukrajini", rekla je Pusićeva.

Tačnije, naša evropska perspektiva koja je, po riječima ministara, neupitna, ali, eto, fali nam još nešto malo. A to malo su lokalni političari koji nikako da se dogovore, usaglase i počnu da rade konkretno na zadatim pitanjima.

Zasad je iz Brisela jasno rečeno da promjene uslova kada je BiH u pitanju neće biti, ljestvica i dalje ostaje podignuta veoma visoko, samo je promijenjen redoslijed otvorenih pitanja koje treba riješiti.

Provođenje presude u predmetu "Sejdić i Finci", koji je četiri godine bio uslov svih uslova, pomjereno je za vrijeme poslije oktobarskih izbora. Realno, to pitanje bi trebalo rješavati tek u idućoj godini jer je danas svima postalo jasno da ne postoji volja ni u jednoj političkoj opciji da se ono rješava. 

Na prvo mjesto je stavljena borba protiv korupcije i podrška ekonomskim reformama, kako bismo se pokušali stabilizovati, zbog sve većeg socijalnog pritiska koji je prisutan u društvu.

Konkretno to znači da Evropa traži od ovdašnjih vlasti da se do izbora suzdrže od neproduktivne i svađalačke retorike oko stvari koje niko ne dovodi u pitanje kao što je teritorijalni suverenitet, već da se fokusiraju na rješavanje nagomilanih ekonomskih problema, te da poboljšaju poslovni ambijent.

Uh, kako je to samo lako napisati i izgovoriti, a kako je teško bilo šta uraditi na tom planu.

Iskreno govoreći, teško se može očekivati da do oktobarskih izbora bilo ko od političkih aktera, stranaka ili neko drugi iz javnog života pokrene neko ekonomsko pitanje a da ono nije u direktnoj vezi s izborima. Sve će u narednom periodu biti podređeno samo izborima i kampanji.

"Znamo da imate izbore, ali, izvinjavamo se, morate nastaviti da radite uporedo s tim jer razlog nerada ne može biti to što imate izbore svake dvije godine", poručio je i Peter Sorensen iz Brisela.

Ali to kao da se ne tiče ovdašnje političke elite. Pa još niko u BiH nije ni reagovao na zaključke iz Brisela jer im je to nebitno, sporedna stvar, i možda do kraja dana i da bude koja izjava ili saopštenje. I to je to! Tu počinje i završava priča o novom pristupu, evropskom putu i ulozi domaćih lidera. I vlasti i opozicije.

Oni već mjesecima žive u svom svijetu politikanstva, optužbama i odbrani u svijetu izdajnika i patriota, dobrih i loših momaka. Borba protiv korupcije ovdje je već odavno ubačena u političku arenu, doduše uprošćena u floskuli "držite lopova". U stvari, ovdje su svi lopovi i kriminalci dok se to drugačije ne dokaže.

I na kraju bez obzira što to djeluje izlizano, ali šta nam ostaje drugo nego da ipak vjerujemo da postoji to neko svjetlo na kraju tunela, ma koliko on bio dugačak i koliko god bilo potrebno da ga prođemo.

Nema nam života bez te Evrope. Što prije to politička elita shvati, možda i za nas bude nekakve šanse da bar ostatak života ne proživimo naivni kao mali pioniri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije