Fudbal

Danas žrijeb u Nionu: "Vječiti" čekaju rivale

Danas žrijeb u Nionu: "Vječiti" čekaju rivale
Foto: Ilustracija | Danas žrijeb u Nionu: "Vječiti" čekaju rivale

"Crno-bijela" i "crveno-bijela" strana Topčiderskog brda u Beogradu sa nestrpljenjem čekaju današnji žrijeb šesnaestine finala Lige Evrope i rivale za proljeće. Partizan i Crvena zvezda su među nepovlaštenima i Milan, Arsenal, CSKA Moskva samo su neki od njihovih potencijalnih rivala.

Od 13 časova u Nionu biće obavljen žrijeb drugog po rangu UEFA klupskog takmičenja, a  prvi put u istoriji beogradski rivali će zajedno čekati rivale za evropsko proljeće. Ove godine su oba kluba prvi put igrala zajedno grupnu fazu nekog UEFA takmičenja i napravili su i dodatni iskorak sjajnim igrama u šest kola.

Kao što je rečeno, oba tima su u grupi nepovlaštenih, a potencijalni rivali su im Milan, Arsenal, Atalanta, Atletik Bilbao, Atletiko Madrid, Braga, CSKA Moskva, Dinamo Kijev, Lacio, Lajpcig, Lokomotiv Moskva, Plzenj, Salcburg, Sporting, Viljareal, Zenit.

Osim evropskog proljeću u oba kluba mogu da budu zadovoljni i finansijskom stranom... Ne računajući TV prava, prihode od prodatih ulaznica, marketinga i sponzora, Partizan je do sada od UEFA inkasirao 6.200.000 evra, a Crvena zvezda 5.800.000. Iz Zvezde su objavili da su od prodatih ulaznica u grupnoj fazi (Arsenal, BATE i Keln) zaradili 1.500.000 evra, a mediji u Srbiji pišu da tu treba dodati i milion od ulaznica za mečeve kvalifikacija. Gradski rival zaradio je oko 500.000, s tim da su meč protiv Dinama iz Kijeva u grupnoj fazi i Videotona u kvalifikacijama igrali pred praznim tribinama.

Još dosta novca čeka oba rivala ukoliko nastave u istom ritmu, pa bi tako za plasman u osminu finala zaradili 750.000, četvrtfinale donosi milion, polufinale 1.600.000, poraz u finalu 3.500.00 i trofej u Ligi Evrope dodatnih 6.500.000 evra, ali i direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona naredne sezone.

Prvi mečevi šesnaestine finala Lige Evrope na programu su 15. februara, a revanši se igraju sedam dana kasnije. Nosioci na današnjem žrijebu revanš meč igraju pred svojim navijačima.

Danas od 12 časova na programu je i žrijeb osmine finala Lige šampiona. Druga mjesta u grupnim fazama osvojili su Bajern, Čelsi, Juventus i branilac trofeja Real Madrid, pa nosiocima poput Mančester junajteda, PSŽ-a, Barselone i Mančester Sitija sigurno nije lako. Već u osmini finala možemo da vidimo nekoliko spektakularnih okršaja. Prvi mečevi osmine finala igraju se 13, 14, 20. i 21. februara, dok su revanši na programu 6, 7, 13. i 14. marta. Povlašteni timovi revanš utakmice igraju pred svojim navijačima, kao i u Ligi Evrope.

Liga šampiona

Povlašteni: Mančester junajted, PSŽ, Roma, Barselona, Liverpul, Mančester Siti, Bešiktaš, Totenhem.

Nepovlašteni: Bazel, Bajern, Čelsi, Juventus, Sevilja, Šahtjor, Porto, Real Madrid.

 Liga Evrope

Povlašteni: Milan, Arsenal, Atalanta, Bilbao, Atletiko Madrid, Braga, CSKA, Dinamo Kijev, Lacio, Lajpcig, Lokomotiv Moskva, Plzenj, Salcburg, Sporting, Viljareal, Zenit.

Nepovlašteni: AEK, Astana, Seltik, Crvena zvezda, Borusija Dortmund, FCSB, Kopenhagen, Ludogorec, Lion, Marselj, Napoli, Nica, Ostersunds, Partizan, Sosijedad, Spartak Moskva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije