Fudbal

Darivanje bubrega najhumaniji čin u sportu

Darivanje bubrega najhumaniji čin u sportu
Foto: N.N. | Darivanje bubrega najhumaniji čin u sportu

BIHAĆ - Hasanu Semaniću iz Bihaća, koji je nedavno darovao bubreg kako bi spasio život najboljem prijatelju Ervinu Dželalagiću, uručeno je priznanje za najhumaniji čin u sportu Unsko-sanskog kantona u protekloj godini.

Prizanje mu je uručeno na svečanosti izbora najuspješnijih sportista i sportskih kolektiva u ovome kantonu, koja je održana u Sanskom Mostu, te je istaknuto kako ovaj humani čin treba da bude inspiracija za sve sportiste, ali i druge građane.

Inače, Semanić je dugogodišnji član Fudbalskog kluba Brekovica iz Bihaća, koji se takmiči u Kantonalnoj ligi USK, baš kao i njegov prijatelj Dželalagić, kojem je darovao bubreg. Njih dvojica su se prije nekoliko dana vratili iz Istanbula, gdje je obavljena transplantacija bubrega i obojica se odlično osjećaju.

Dželalagić je prije dvije godine iznenada obolio na bubrezima te je bio prisiljen da se podvrgne tretmanima hemodijalize. Oženjen je i otac dva maloljetna sina. Kako bi mu pomogli, prijatelji iz Fudbalskog kluba Brekovica organizovali su humanitarnu akciju i tom prilikom prikupili značajna novčana sredstva koja su uručena bolesnom Dželalagiću.

Kada je čuo da je transplantacija bubrega jedini spas za njegovog kolegu, Semanić je nesebično ponudio vlastiti bubreg i operacija je naposlijetku uspješno obavljena u Turskoj.

Inače, na pomenutoj manifestaciji za najboljeg sportistu USK u protekloj godini izabran je Aldin Mahmutović iz Karate kluba Bihać, inače osvajač prvog mjesta na Svjetskom karate kupu koji je protekle godine održan u hrvatskom gradu Umagu.

Pročitajte još:

Darovao bubreg najboljem prijatelju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije