Fudbal

Davor Šuker: Nisam namještao utakmice

Davor Šuker: Nisam namještao utakmice
Davor Šuker: Nisam namještao utakmice

Nikada u životu nisam bio uključen u bilo kakvu aktivnost koja za cilj ima dogovaranje ili uticanje na ishod nogometne utakmice, stoji u saopštenju Davora Šukera, predsjednika Nogometnog saveza Hrvatske (HNS), kojeg su njemački mediji optužili da je uplaćivao opklade za fudbalsku mafiju predvođenu Antom Šapinom.

Jedna od glavnih tema ne samo u Hrvatskoj je optužba medija iz Njemačke koja se odnosi na Šukera, koji je ostavio dubok trag na fudbalskom terenu. Mediji su ga sada povezali s Antom Šapinom i Marijom Cvrtkom, koji su 2011. osuđeni za namještanje utakmica. Obojica su tada dobila po pet i po godina zatvorske kazne. Šapina je tada priznao da je namjestio više od 20 utakmica, među kojima su i dueli u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i nekoliko mečeva u evropskim klupskim takmičenjima.

Šuker je u saopštenju koje je objavljeno juče oštro demantovao da je imao bilo kakvu vezu sa fudbalskom mafijom, ali je istakao da poznaje Šapinu i Cvrtka.

"Prošlog tjedna objavljeni su članci u nekim medijima na temu mog potencijalnog odnosa s Antom Šapinom i Marijom Cvrtkom. Prvo, želim naglasiti kako sam čovjek iz nogometa i kako sam posvetio svoj život sportu kojeg volim. Imao sam priliku predstavljati nekoliko velikih klubova u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Povrh toga, imao sam čast braniti boje svoje zemlje u 69 utakmica. Kroz sve to bio sam u prilici upoznati i pozdraviti tisuće osoba povezanih sa sportom. Nažalost, u toj širokoj skupini su i oba navedena Hrvata optužena za namještanje utakmica", stoji u Šukerovom saopštenju, gdje se dodaje: "U svakom slučaju, mogu jasno potvrditi kako nikada u životu nisam bio uključen u bilo kakvu aktivnost koja za cilj ima dogovaranje ili utjecanje na ishod nogometne utakmice."

Šuker napominje kako su on i HNS, na čijem čelu se nalazi, potpuno predani borbi protiv namještanja utakmica.

"Mogu potvrditi kako smo HNS i ja potpuno predani borbi protiv te strašne bolesti kakva je namještanje utakmica. Također, želim ovom prilikom istaknuti da nikada nisam bio ispitivan od strane bilo kojeg ovlaštenog tijela u vezi s navodnim odnosom s Antom Šapinom i Marijom Cvrtkom", napisao je Šuker i zaključio: "Dobro je poznato da je ured bohumskog javnog tužiteljstva više od sedam godina vodio, i još vodi, borbu protiv namještanja nogometnih utakmica. Mogu potvrditi da me to tijelo nikada nije ispitivalo o bilo kakvim potencijalnim implikacijama koje bi me povezale s takvim aktivnostima, iz jednostavnoga razloga što nikada nisam igrao ili djelovao protiv svojih čvrstih fair-play načela i ljubavi prema integritetu sporta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije