Fudbal

Dino Hamzić: Ne želimo biti epizodisti

Dino Hamzić: Ne želimo biti epizodisti
Dino Hamzić: Ne želimo biti epizodisti

Nećemo ni u Evropi pristati na epizodnu ulogu, poručio je Dino Hamzić, koji je odbranom u petoj seriji penala protiv Širokog Brijega ekipi Olimpica donio prvi trofej u istoriji.

Osvajači Kupa BiH naredne sezone svoj prvi nastup na međunarodnoj pozornici otvoriće utakmicom prvog pretkola Lige Evrope. Junak finalnog meča i nakon prespavane noći sa nevjericom je govorio o dramatičnom raspletu revanša na "Koševu" sa Širokobriježanima.

"Sve mi ovo još zvuči nestvarno. Ne znam da li postoji pravi način da opišem sva dešavanja. Praktično smo dobili utakmicu koja je za nas u jednom trenutku bila izgubljena", kaže Hamzić.

NN: O čemu ste razmišljali na poluvremenu?

HAMZIĆ: Vodstvo Širokog u samom finišu prvog dijela i crveni karton potpuno su nas uzdrmali. Sav onaj optimizam koji smo gajili nakon prvog meča na poluvremenu u revanšu je nestao. Sumnjali smo u naš uspjeh, ali nas je trener Mirza Varešanović motivisao i ubijedio da voljom i željom možemo do pobjede bez obzira na rezultatski deficit i igrača manje.

NN: Kako ste odbranili jedanaesterac Davoru Landeki za 5:4?

HAMZIĆ: Penali su lutrija, nekad presudi sreća, trenutak koncentracije ili dekoncentracije... Jednostavno nikad se ne zna. Ja sam već u drugoj seriji bio na dobrom putu da odbranim. U petoj sam reagovao po instinktu, spontano i na kraju se ispostavilo ispravno. Od prvog trenutka sam vjerovao da mogu odbraniti barem jedan šut i to se desilo.

NN: Osim na stadionu, kako je nastavljena proslava trofeja?

HAMZIĆ: Do kasno u noć sa članovima porodice, saigračima, ljudima iz stručnog štaba i uprave bili smo u jednom sarajevskom restoranu sa muzikom uživo. Bila je to zaista fenomenalna veče za pamćenje.

NN: Koji su dometi Olimpica u Evropi?

HAMZIĆ: Prije svega moram da kažem da mi je posebno drago što će ove sezone sva tri sarajevska kluba igrati u Evropi. Mi želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnju praksu bh. klubova, koji, nažalost, imaju uglavnom epizodne uloge. Vjerujem da prvi krug ne bi trebalo da bude prevelik problem za nas. Ne samo ove, već i nekoliko prethodnih sezona konstantno smo se borili i uložili mnogo truda i napora da dođemo do ovog. Zato ćemo učiniti sve da ostanemo što duže u Evropi. Ne želimo samo statirati u Evropi, nego pokušati napraviti nešto ozbiljnije.

Respekt kapitenu

Čuvar mreže "vukova" zaradio je epitet heroja zahvaljujući odbrani, no uspjeh je ipak kolektivan. Među onima koji se takođe izdvajaju svakako je kapiten Veldin Muharemović, strijelac u obje utakmice, kojeg Hamzić izuzeno cijeni.

"Ako me pitate za Muharemovića, njega je lako opisati u jednoj rečenici. Odličan prijatelj, odličan kapiten i još bolji fudbaler. Respekt!", kaže Hamzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije