Fudbal

Dječak pobijedio tumor i vratio se svojoj velikoj ljubavi - fudbalu

Dječak pobijedio tumor i vratio se svojoj velikoj ljubavi - fudbalu
Dječak pobijedio tumor i vratio se svojoj velikoj ljubavi - fudbalu

BEOGRAD - Kada su ljekari dječaku Nenadu Milojeviću iz Rekovca otkrili tumor na lijevoj nozi, svi su mislili da je za njega fudbalska karijera završena i da više nikada neće potrčati za loptom.

Ono što medicina smatra nemogućim Nenad je demantovao i samo tri mjeseca nakon operacije, sa metalnim ojačanjem na lijevoj nozi, vratio se na teren svojoj velikoj ljubavi- fudbalu.

"Treniram fudbal od svoje pete godine. Tata je fudbalski trener pa sam uz njega zavolio taj sport. Tri mjeseca nakon operacije vratio sam se na teren, a ljekari još ne vjeruju da mogu da igram fudbal", kroz smijeh priča Nenad, koji je tešku bolest pobijedio prije dvije godine.

On sa još četrdesetak mališana iz cijele Srbije i Hrvatske, koji su pobijedili rak, boravi u ljetnjem "Kampu ljubavi i nade" koji u Zavodu za specijalnu rehabilitaciju u Ivanjici organizuje Nacionalno udruženje roditelja djece oboljele od raka - NURDOR.

Nenad sa ponosom priča da je nedavno učestvovao i u Dječijim pobjedničkim igrama u Moskvi, te da je sa srpskim timom NURDOR-a osvojio zlatnu medalju u fudbalu, a da je na igrama učestvovalo 450 djece iz cijelog svijeta.

U kampu u Ivanjici je, kako kaže, prvi put i uživa u jahanju konja, kreativnim radionicama, penjanju uz vještačku stijenu, ali od ponuđenih sadržaja najviše voli bazen i plivanje.

U svakodnevnim aktivnostima djece brinu se volonteri, a o usponu na vještačkoj stijeni mališanima pomažu alpinisti iz čačanskog kluba ekstremnih sportova.

Trinaestogodišnju Jovanu Savić iz Trstenika liječenje od akutne limfoblastne leukemije završila je 18. aprila ove godine i oduševljena je druženjem u kampu, a najviše se raduje penjanju uz vještačku stijenu.

Ona kaže da su se svi u kampu lijepo uklopili, da se međusobno podržavaju i postali su nerazdvojni kao ekipa.

"Podržavamo se međusobno, saosjećamo jedni sa drugima zbog bolesti, dijelimo utiske", rekla je Jovana Tanjugu i dodala da se u Tiršovoj liječila sedam mjeseci i da je liječenje uspješno završeno.

"Kamp ljubavi i nade" traje od 23. do 31. jula, besplatan je za sve učesnike, a cilj je da djeci i mladima nakon dugog i teškog iskustva liječenja od maligniteta, pomogne na putu do potpunog oporavka, vraćanja snage, sticanja samopouzdanja i samopoštovanja.

Uz najmlađe učesnike u kampu borave i roditelji, kao njihovi pratioci koji prolaze poseban psiho-socijalni program osnaživanja.

Predstavnica NURDOR-a Ivana Popović kaže da se kamp organizuje sedmi put i da je ove godine u njemu i troje djece iz Hrvatske, a da uz najmlađe učesnike tu borave i roditelji.

"Kamp je za djecu besplatan zahvaljujući prijateljima i donatorima. Ovo je važno za djecu liječenu od raka, jer proces resocijalizacije može da traje koliko i samo liječenje", rekla je Popović Tanjugu.

Učesnici kampa svakodnevno mogu da jašu konja, za šta se pobrinuo Stevan Šimonović iz Vladimiraca, kome je kćerka bolovala od leukemije i uspješno se izliječila, ali čika Steva, kako ga djeca zovu, nastavio je da pomaže i uveseljava djecu koja se oporavljaju od teških bolesti.

On je, inače, dio puta od Kosjerića do Ivanjice prešao jašući konja i bio je prava atrakcija na putu.

"Nesreća zbližava ljude i oni postaju osjećajniji jedni prema drugima", priča Steva i dodaje da bi volio da ova djeca jednog dana budu na važnim pozicija i da oni odlučuju o budućnosti zemlje, jer su kao mali izvojevali veliku bitku sa opasnom bolešću.

Njegova kćerka, kako kaže, nastavila je dalje i ove godine je upisala Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Učesnici kampa kažu da će kući ponijeti sa sobom lijepe uspomene, steći nova prijateljstva i da sa nestrpljenjem čekaju novo druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije