Fudbal

Djevojke srušile mit da je fudbal muški sport

Djevojke srušile mit da je fudbal muški sport
Foto: N.N. | Djevojke srušile mit da je fudbal muški sport

SOKOLAC - Na nedavnom izboru najboljih sportista opštine Sokolac, među deset najuspješnijih bila je član Ženskog fudbalskog kluba /ŽFK/ "Sokolac" Božidarka Motika, a njena klupska drugarica Ivana Debelnogić našla se među najperspektivnijim sportistima.

Trenera ŽFK "Sokolac" Miloša Jankovića veoma je obradovala ova odluka Komisije za izbor najboljih sportista, koju je doživio kao podršku njemu i djevojkama koje su odlučile da se bave fudbalom u jednoj manjoj sredini, kakva je Sokolac.

"Ne možemo se za sada pohvaliti nekim velikim rezultatima, ali smo razbili mit da je fudbal samo muški sport i drago mi je zbog toga", rekao je Srni Janković, koji je, kako kaže, svoje godine proveo kao fudbaler na stadionu "Bara" na Sokocu.

Janković je naglasio da je opština Sokolac jedna od rijetkih koje dovode žensku fudbalsku ekipu na Međuopštinske omladinske sportske igre /MOSI/ gdje učestvuje tridesetak opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i Federacije BiH.

"Naše djevojke su donijele bronzu sa MOSI u Rogatici i Pljevljima, a ove godine ta medalja im je izmakla za dlaku", kaže trener sokolačkih djevojaka.

Ženski fudbalski klub okuplja dvadesetak djevojaka i igra u Prvoj ligi Republike Srpske, a mogli bi, prema riječima Jankovića, biti i mnogo bolji da imaju malo više podrške od cjelokupne zajednice.

Prema njegovim riječima, ovaj klub, kao i drugi slični, dobija sredstva od UEFA programa za razvoj ženskog fudbala, kojima pokriva troškove utakmica, suđenja i službenih lica.

Iz ovog programa im doniraju dijelom opremu i lopte, tako da nema većih problema kod tog dijela finasiranja.

Janković kaže i da su sredstva za odlazak na utakmice od opštine Sokolac i Grada Istočno Sarajevo dovoljna za funkcionisanje kluba, ali bi dobro bilo da imaju sponzora koji bi podržao njihov rad.

"Klub funkcioniše samo zahvaljujući našem entuzijazmu, a da se nađe sponzor, ušli bi u ozbiljnu sportsku priču, jer još nema jake konkurencije u ženskom fudbalu u BiH", ističe trener ŽFK "Sokolac".

U ovom klubu planiraju na jesen da organizuju školu ženskog fudbala, kako bi animirali više djevojaka za fudbal, jer žele omasoviti klub i nastaviti sa takmičenjima do ulaska u Premijer ligu BiH.

"U malim sredinama u ženskom fudbalu se ne kreće od nule, nego od minus 30, a dok se stigne do nule, treba uložiti mnogo truda i imati dosta strpljenja. Mi smo sada na nuli i i to je uspjeh koji omogućava da idemo na gore", smatra Janković.

Golman ŽFK "Sokolac" Marija Janković se ove godine našla na spisku reprezentacije BiH u kategoriji U-19 i boravila je pet dana u kampu reprezentacije u Zenici.

Fudbal je zavoljela od malih nogu igrajući sa dječacima iz ulice. Timu se, kako kaže, pridružila od samog osnivanja uz početnu podršku oca, a kasnije i majke.

Anđela Janković je počela da igra fudbal iz ljubavi, koja se razvijala uz oca fudbalera sa kojim je provodila dane na stadionu. Ženskom fudbalskom timu se priključila od prvih dana, privukla u tim dosta drugarica iz razreda i sada igraju u Prvoj ligi Republike Srpske.

Ideja o formiranju ženskog fudbalskog kluba na Sokocu rodila se kada se okupila grupa djevojaka koje vole fudbal, uzrasta od 12 do 20 godina, oko Fudbalskog kluba "Sokolac", koje su počele da treniraju kao sekcija ovog kluba.

Registrovani su kao klub 2013. godine, krenuli sa takmičenjima u sezoni 2015/2016, a danas su u Prvoj ligi Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije