Fudbal

Đorđo Kjelini, kapiten Juventusa za "Nezavisne": Pjanić je jedan od najboljih na svijetu

Đorđo Kjelini, kapiten Juventusa za "Nezavisne": Pjanić je jedan od najboljih na svijetu
Foto: FK Juventus | Đorđo Kjelini za "Nezavisne": Pjanić je jedan od najboljih na svijetu

Juventus, neprikosnoveni vladar Italije, večeras će u gostima kod Valensije krenuti u novi pokušaj osvajanja Evrope. "Stara dama" je ovog ljeta doživjela veliku transformaciju, a stub odbrane i kapiten ekipe Đorđo Kjelini je za "Nezavisne" pričao o Kristijanu Ronaldu, Miralemu Pjaniću, Đanluiđiju Bufonu, ali i bogatoj karijeri, u kojoj mu nedostaje trofej elitnog klupskog takmičenja.

Kjelini je 2005. došao u tim iz Torina i od tada je jedan od glavnih igrača višestrukog prvaka Italije. S Juventusom je sedam puta osvajao titulu prvaka Italije, četiri puta Kup i tri puta Superkup ove zemlje, a čak je bio i dio tima koji je osvojio Seriju B. Ovog ljeta je potpisao novi dvogodišnji ugovor, a s obzirom na to da ima 34 godine to bi moglo da znači da će sjajni defanzivac karijeru završiti u crno-bijelom dresu. Istakao je da još ne razmišlja o tome kada će da okači kopačke o klin.

"Motivisan sam i kao i uvijek imam najviše ciljeve. Naporno radim iz dana u dan kako bismo ostvarili što bolje rezultate. Da, potpisao sam novi ugovor i trenutno razmišljam samo o sadašnjosti. I tako će da bude sve dok sam aktivan", rekao je Kjelini.

Veliki uspjesi na domaćoj sceni nisu se odrazili na Ligu šampiona, gdje Juventus od 1996. čeka na titulu prvaka Evrope. Od tada su imali pet poraza u finalima i sa sedam ukupno su tim koji je najviše puta poražen na posljednjoj stepenici. Ovog ljeta su mnogo uložili u ekipu, a izdvaja se dolazak Ronalda iz Real Madrida i u Torinu upravo njega vide kao ključnog čovjeka na putu do evropskog trona. Kjelini je presrećan zbog dolaska Portugalca, koji je prethodnog vikenda postigao prve golove u dresu "stare dame", ali je u isto vrijeme istakao da će ekipi mnogo nedostajati Bufon, koji je otišao u PSŽ.

"Ronaldo je najbolji igrač na svijetu i presrećan sam što je odlučio da dođe kod nas. U isto vrijeme Bufon će mnogo da nam nedostaje i želim mu sve najbolje. Bez obzira na njegov odlazak siguran sam da smo u dobrim rukama s trenutnim golmanima", izjavio je Kjelini, koji je istakao da je razgovarao s Bufonom prije nego što je odlučio da napusti Torino:

"Razgovarali smo, ali odluku je morao da donese sam. Bufon je veliki šampion i nije mu bio potreban moj savjet kako bi donio pravu odluku za sebe. Naravno da će da nam nedostaje, ali kao što sam rekao osjećamo se sigurno s trenutnim golmanima."

Odigrana su četiri kola Serije A i Juventus je jedini tim s maksimalnim učinkom. Roma i Napoli bili su im najveći rivali prethodnih godina, a čini se da bi slična situacija mogla da bude i ove godine.

"Konkurencija u Italiji je jača iz godine u godinu i to je dobro kako bismo ostali maksimalno fokusirani na naš cilj", izjavio je Kjelini.

Treću sezonu u crno-bijelom dresu počeo je i Miralem Pjanić, reprezentativac BiH, koji je po mišljenju Kjelinija jedan od najbitnijih igrača u ekipi koju vodi Masimilijano Alegri.

"Pjanić je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu i veoma sam ponosan što mogu s njim da djelim svlačionicu. Neću reći ništa novo kada kažem da nam je jedan od najbitnijih igrača, kako na terenu tako i van njega, zbog svoje tehnike i ljudskih osobina", vrlo je jasan Kjelini.

Defanzivac Juventusa, kao i svi Italijani, imao je ljeto slobodno, jer "azuri" nisu igrali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Odmor mu je, naravno, prijao, ali razlog zbog kojeg je bio slobodan je daleko od srećnog trenutka.

"To je bio jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri i bio sam veoma uznemiren što nismo bili dio Mundijala. Siguran da će se Italija ponovo vratiti u sam vrh svjetskog fudbala i tamo pripadamo", rekao je on i dodao da nije mnogo gledao mečeve u Rusiji, jer je uživao s porodicom:

"Mnogo volim da putujem i najviše volim da budem na nekim mirnim mjestima, gdje mogu da uživam s porodicom, a najviše sa kćerkom. Zbog toga nisam mnogo gledao utakmice na Svjetskom prvenstvu, ali mogu da kažem da me Hrvatska nije iznenadila, jer u timu imaju mnoge svjetske zvijezde, kao što su Luka Modrić, Mario Mandžukić i mnogi drugi."

Obrazovanje

Đorđo Kjelini je svjestan da fudbalska karijera ne traje zauvijek i bez obzira na to koliko novca zaradio mora nečim da se bavi nakon što okači kopačke o klin. Ulagao je u obrazovanje pa je 2010. diplomirao ekonomiju i trgovinuna na Univerzitetu u Torinu, a na istoj instituciji je 2017. i magistrirao.

2004. godine je na Olimpijskim igrama, koje su održane u Atini, osvojio bronzanu medalju s reprezentacijom Italije.

Danas na programu LŠ

Grupa E

Ajaks - AEK (18.55)

Benfika - Bajern (21)

Grupa F

Mančester S. - Lion (21)

Šahtjor - Hofenhajm (18.55)

Grupa G

Plzenj - CSKA (21)

Real M. - Roma (21)

Grupa H

Jang bojs - Mančester j. (21)

Valensija - Juventus (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije