Fudbal

Dušan Bajević za "Nezavisne": Hrvatska ima bolji tim nego 1998.

Dušan Bajević za "Nezavisne": Hrvatska ima bolji tim nego 1998.
Foto: N.N. | Dušan Bajević za "Nezavisne": Hrvatska ima bolji tim nego 1998.

Hrvatska sada ima možda i bolju reprezentaciju nego 1998. godine, smatra Dušan Bajević, proslavljeni stručnjak i legenda jugoslovenskog i grčkog fudbala.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo prati iz svog doma u rodnom Mostaru, nakon čega se vraća u "drugi dom" u Atini i redovnim obavezama u AEK-u. Izrazitog favorita u Rusiji nije izdvojio. Nada se samo da će Mundijal proteći u lijepoj atmosferi, da će ljudi širom planete mjesec dana uživati u čarima najvažnije sporedne stvari, te da će to barem nakratko skrenuti pažnju svima sa svakodnevnih problema, kako globalnih, tako i onih manjih.

"Nadam se i želim da fudbal i Svjetsko prvenstvo donesu radost ljudima. Pratim utakmice u svom Mostaru, sa svojim prijateljima. Želim da uživam i zaboravim na sve ružne stvari koje danas imamo u svijetu. Neka ovaj događaj donese nešto novo. Trenutak je takav da treba nešto da razgali ljude. Neka to upravo bude fudbal. Neka u prvom planu kao top vijesti širom svijeta barem tih mjesec dana budu fudbal, sport, druženje, lijepi potezi, mir, prijateljstvo, a da zaboravimo na ratove, krize, migracije, poskupljenja i još mnogo toga lošeg sa čim se svijet danas, nažalost, suočava", rekao je Bajević na početku svog razgovora za "Nezavisne".

NN: Imate li favorita na SP?

BAJEVIĆ: Ne bih se upuštao u te neke prognoze. To se manje-više sve zna. Uvijek se priča o favoritima vrti oko istih reprezentacija, isto tako uvijek na tim velikim takmičenjima iskoči i neka iz drugog plana. U suštini prognozama se ne bavim. Mene više zanima taj neki stil igre, odnosno ko će odigrati dobar fudbal.

NN: Čiji Vam se stil igre dopada?

BAJEVIĆ: Volim ekipe koje drže loptu u nogama, brze pasove. Međutim, nemaju svi taj kvalitet da budu Brazil, Argentina, Španija..., neki ni približno, ali volim da svako pokaže ljepotu i raskoš u granicama svojih mogućnosti. Ne mogu se kopirati Španci i Brazilci. S druge strane, Njemačka ima taj neki stil koji je neprevaziđen i u kojem vjerujem da svi uživaju. Očekujem lijepo prvenstvo, a znatiželjan sam da vidim šta će napraviti svakako i naše reprezentacije iz regiona Hrvatska i Srbija (obje selekcije Mundijal počele pobjedama op.a).

NN: Da li je Hrvatska favorit?

BAJEVIĆ: Hrvatska van svake sumnje ima odlične igrače. U ovom trenutku usudiću se reći da ima čak bolju ekipu od one legendarne koja je 1998. godine osvojila bronzanu medalju u Francuskoj. Po imenima, kada se vidi gdje sadašnji reprezentativci Hrvatske igraju, u kakvim klubovima, u kojim ligama, bolji su nego prije 20 godina. Međutim, da li će im to donijeti i bolji rezultat od onoga u Francuskoj - ostaje da se vidi. Teško je gledati na taj način. Za uspjeh treba dosta parametara da se poklopi. Od istorije se ne živi. Treba je poštovati, ali i težiti uvijek nečem novom i boljem.

NN: Kojim ekipama iz sjene dajete šansu da nešto naprave?

BAJEVIĆ: Maroko nije loša ekipa. Vidjećemo koliko će moći da urade u preostala dva meča u grupi sa Španijom i Portugalom, ostaje da se vidi, ali neće nikome biti lako igrati sa njima. Tu su još Tunis i, naravno, Egipat, koji ako bude spreman Mohamed Salah može biti senzacija Mundijala. Volio bih da Salah bude spreman za preostale mečeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije