Fudbal

Džeko "častio" na Mešinom debiju

Džeko "častio" na Mešinom debiju
Džeko "častio" na Mešinom debiju

Vidno nervozni i u ne baš svom idealnom izdanju, fudbalski reprezentativci BiH uspjeli su ostvariti cilj u utakmici s Andorom u petom kolu kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Izabranici Mehmeda Baždarevića u subotu naveče opravdali su ulogu favorita u ogledu sa slabašnim protivnikom i novog selektora počastili pobjedom (3:0) u njegovom debiju na klupi "zmajeva".

"Iako je bilo malo nervoze, ipak sam zadovoljan pristupom mojih igrača, koji su zaslužili pohvale. Psihološki nije bilo lako. Znali smo da je protivnik, iako bez renomea, znao napraviti dosta problema nekim selekcijama. Zato je nama bilo prilično teško spremiti se za ovu utakmicu", rekao je Baždarević i dodao: "Mogao je biti još koji gol više, ali izuzetno je važno da smo pobijedili. Idemo dalje. Ovo je moja prva pobjeda, nadam se da će 101. biti još ljepša."

Nakon dva neriješena rezultata i isto toliko poraza, bh. tim se prvom pobjedom vratio u borbu za mjesta koja vode u Francusku. Najviše zasluge za to u subotu se pripisuju trostrukom strijelcu i kapitenu Edinu Džeki, kojem je isto toliko puta sjajno asistirao Senad Lulić.

"Nakon lošeg starta kvalifikacija, jedna ovakva utakmica nam je bila neophodna. Osvojili smo tri boda i napravili sebi veliko olakšanje. Naravno, do kraja kvalifikacija čeka nas još mnogo posla i svaka utakmica će biti finale, ali tri boda iz Andore uveliko će nas rasteretiti", kazao je nakon het-trika Edin Džeko.

Osim pobjede, utakmica će posebno ostati u sjećanju debitantima Milanu Đuriću i Edinu Cocaliću. Selektor je napomenuo da je dobra stvar da se u ekipi nije osjetio dolazak novih igrača.

"To je najviše zahvaljujući fudbalerima koji su tu godinama. Oni su nosioci svega onoga što se dešavalo, pa samim tim i dobrog prihvatanja novjlija. Stariji igrači izuzetno dobro su primili mlađe i to je jedan veliki poen za nas", kazao je Baždarević.

Đurić je na terenu bio od 66. minuta umjesto Vedada Ibiševića i po ulasku u igru doživio ovacije nekoliko hiljada bh. navijača koji su u Andoru doputovali gotovo iz svih krajeva svijeta.

"Zaista sam sretan zbog debija na jedan ovakav način. Nadam se pobjedama i u narednim utakmicama. Hvala puno navijačima. Izuzetno mi je godila podrška sa tribina i skandiranje moga imena, to će mi biti dodatna motivacija. Veliko mi je zadovoljstvo i što sam imao priliku igrati u tandemu sa Edinom Džekom. On je šampion, od njega se može mnogo naučiti", istakao je napadač Ćezene.

Pohvale na kapitenov račun nisu izostale ni od ostalih saigrača. Mensur Mujdža ističe važnost da su golovi postignuti na vrijeme, odnosno u ranoj fazi utakmice u 13. minuti, te na otvaranju drugog poluvremena u 49. i 62. minuti.

"Dobro je da smo rano postigli golove, a poslije toga smo lakše dolazili u prilike i imali neku sigurnost. Džeko je bio sjajan, uvijek na pravom mjestu i super je da je postigao tri gola", rekao je fudbaler Frajburga, koji je u subotu proslavio svoj 31. rođendan, a nakon utakmice dočekala ga je i slavljenička torta.

Najbolji fudbaleri BiH juče su iz Andore otputovali u Beč, gdje sutra naveče igraju prijateljski susret s Austrijom, koja je u subotu, u okviru Grupe 5 kvalifikacija, deklasirala Lihtenštajn u gostima rezultatom 5:0. "Zmajevi" kvalifikacije za EURO nastavljaju 12. juna u Zenici utakmicom sa Izraelom.

Lulić: Bitna su tri boda

Senad Lulić, igrač koji je svojim asistencijama jednako kao i Džeko zaslužio epitet najboljeg pojedinca, smatra da su zasluge kolektivne.

"Nije bitno ko postiže golove, a ko asistira. Bitno je da igramo dobro kao kolektiv, da sve funkcioniše na najbolji način i da nastavimo sa pobjedama do kraja kvalifikacija. Samo su tri boda iz Andore važna, a ne eventualne zasluge pojedinaca", smatra Lulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije