Fudbal

Englezi znaju da driblaju, Ronaldo ne

Englezi znaju da driblaju, Ronaldo ne
Englezi znaju da driblaju, Ronaldo ne

Najbolji fudbaler Portugala Kristijano Ronaldo pod stalnim je pritiskom fudbalske javnosti od početka Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Ronaldo je odigrao poprilično loše u prva dva meča grupne faze, ali je utisak popravio u trećem, kada je sa dva gola protiv Mađarske bio najzaslužniji za prolaz evropskog ’Selesaa’.

Kristijano je pogađao mrežu Gabora Kiralja petom i glavom, što je bilo dovoljno za remi (3:3) i treće mjesto u grupi F, što je Portugalce odvelo na Hrvatsku u osmini finala.

Međutim, nisu svi zadovoljni ponašanjem prve zvijezde EP, posebno poslije najnovijeg incidenta kada je oteo mikrofon novinaru i bacio ga u jezero. Negativan utisak zbog spomenutog događaja prebacio se na teren, pa su britanski mediji bili veoma kritični prema momku sa ostrva Madeira.

"Protiv Mađara Ronaldo je bio motivisan, pokazao je da je fizički spreman, iako u slaboj formi, njegova kreativnost je dostigla visoko precizne pokrete koji su rezultirale sjajnim pogotkom“, stoji u izvještaju "Gardijana“ koji je napisao Barni Ronej.

Zbog svega što je do sada uradio u karijeri, Ronej smatra da bi Ronaldo trebalo da dominira iz meča u meč.

"On je postavio zlatne standarde modernog napadačkog fudbala. Odavno se ne koriste stilovi i ukrasi, osjećaj da se kreira u trenutku, a on je kreirao svoj. Ipak, kako drugi ne igraju na taj način, tako Ronaldo uopšte ne dribla“, stigla je kritika na ovaj segment Kristijanove igre.

Tu nije bio kraj – iz "Gardijana“ navode da bi 31-godišnji napadač morao da poradi na timskoj igri jer nije sam na terenu, a i driblinzi mu nisu previše efikasni.

"Ali ko to radi na ovogodišnjem Euru? Ako se pitate, to je Engleska. Možda i najzanimljiviji podatak grupne faze jeste da je Engleska najbolja što se tiče uspješnih driblinga. To je, ne treba izbjegavati, ista ona Engleska čiji je posjed lopte i način igre kritikovan zbog manjka samopouzdanja. Međutim, to je reprezentacija koja, prema podacima sajta 'Whoscored', ima 12 igrača koji su ostvarili više driblinga od Ronalda, majstora promjene pravca i slaloma“.

Da ne bude sve tako crno pobrinuo se upravo Ronaldo, fantastičnim potezom u 50. minutu, kada je petom smjestio loptu u donji lijevi ugao.

"Ovo je, da se ne lažemo, prvi spontan potez koji je Ronaldo napravio otkad je došao u Francusku. Tri dana ranije, protiv Austrije, ličio je na nešto poput parodije ’Ronaldove ere’. Njegovo prisustvo na terenu bilo je toliko blijedo i neprimjetno da je izgledalo da se visoko kvalitetni fudbalski ’plutonijum’, u dužim vremenskim periodima, jedva i kreće“, zaključuje Ronej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije