Fudbal

Erdoan: Turska ispunjava sve uslove za domaćinstvo EURO 2024.

Erdoan: Turska ispunjava sve uslove za domaćinstvo EURO 2024.
Foto: Ilustracija | Erdoan: Turska ispunjava sve uslove za domaćinstvo EURO 2024.

Predsjednik Republike Turske Recep Tajip Erdoan izjavio je kako Turska ispunjava sve uslove za domaćinstvo Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO) 2024. godine, te je dodao da očekuje pravednu procjenu pri odlučivanju u Evropskoj fudbalskog asocijaciji (UEFA).

Izvršni komitet UEFA zasjedaće sutra, 27. septembra, u švajcarskom Nionu i donijeti konačnu odluku o domaćinu Evropskog prvenstva koje će se igrati za šest godina.

Kandidati za domaćina tog takmičenja su Turska i Njemačka, a turski predsjednik Erdoan je u intervjuu za medijsku kuću Funke Medien Gruppe istakao da bi objektivnom procjenom UEFA trebala vidjeti kako su skoro u svim velikim turskim gradovima izgrađeni moderni sportski kompleksi kakvih nema ni u većem dijelu Evrope.

Ističući kako glasine o ekonomskoj situaciji u Turskoj nisu tačne, Erdoan je kazao da je Turska dinamička zemlja kada je riječ o turizmu i da nema razloga za brigu o popunjenosti stadiona i dobrim prihodima od sponzora i reklama.

On je, takođe, kazao da Turska ima 55 aerodroma, brzu željeznicu, dobre autoputove i drugu potrebnu infrastrukturu za organiziranje velikog takmičenja.

“Njemačka je 1974., 1988. i 2006. godine bila domaćin dva svjetska i jednog evropskog prvenstva. Smatram da tu priliku treba dati i zemlji poput Turske, koja ispunjava sve uvjete i ima veliki interes za fudbal“, kazao je Erdoan.

Turski predsjednik Erdoan je komentarisao i fotografisanje sa fudbalerima Mesutom Ozilom, Ilkajem Gundoganom i Cenkom Tosunom u Londonu nakon kojeg se njemački reprezentativac turskih korijena Ozil našao na meti rasističkih napada zbog kojih je i napustio tim “Elfa“.

“Nema se tu zbog čega kajati. Znate da se Lotar Mateus sastajao s Vladimirom Putinom. Fudbaleri trebaju slobodno ponašati u skladu s vlastitom voljom. Žao mi je pak onih koji to kritikuju“, poručio je Erdoan.

Podsjetivši na Ozilovu izjavu da je prihvatan kao Nijemac dok je pobjeđivao, a da je osuđivan kao migrant kada gubi, Erdoan je kazao da to ponajbolje oslikava diskriminaciju s kojom se fudbaleri suočavaju u Njemačkoj.

 

“Nije on bez razloga napustio njemačku reprezentaciju. Svako bi isto reagovao da se nađe na udaru takvih rasističkih napada i uvreda“, kazao je Erdoan.

Naglasivši da se u antirasističkoj borbi mora ujediniti cijeli svijet, Erdoan je kazao da se sa Ozilom i ranije susretao, baš kao što se širom svijeta susretao i s drugim ljudima porijeklom iz Turske.

“Mesut živi u Londonu i zašto se ne bi sastao kad sam već bio tamo. Zar bi trebali linčovati nekog njemačkog fudbalera iz naše lige ako se fotografira s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ne razumijem ja tu logiku“, poručio je Erdoan i dodao da se Ozil i Gundogan mogu ujedno osjećati kao pripadnici zemlja u kojoj su rođeni i zemlje iz koje su njihovi roditelji i preci.

Na upit da komentariše odluku fudbalera poput Ozila i Gundogana da nastupaju u dresu nacionalnog tima Njemačke, Erdoan je kazao da se ponosi tim igračima.

“Turska je njihova domovina, ali oni žive u Njemačkoj i prirodno je da se trude za uspjeh Njemačke“, kazao je Erdoan.

Erdoan će sutra doputovati u višednevnu zvaničnu posjetu Njemačkoj, a kazao je da fudbal nije među temama koje su planirane tokom susreta s njemačkom kancelarkom Merkel. Dodao je da će o fudbalu govoriti ako kancelarka Merkel pomene Ozila i Gundogana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije