Fudbal

FIFA odbila žalbu Barselone i RFEF-a

FIFA odbila žalbu Barselone i RFEF-a
FIFA odbila žalbu Barselone i RFEF-a

Čelnici Barselone nalaze se u velikim problemima jer je FIFA juče odbila njihovu žalbu na kaznu zbog angažovanja maloljetnih fudbalera i zabranila im transfere do januara 2016. godine.

To znači da će klub, na čijem čelu je Žosef Marija Bartomeu, morati da zasuče rukave jer koga dovedu do 31. avgusta to će im biti sve do pomenutog zimskog prelaznog roka u 2016. godini.

Disciplinska komisija FIFA zabranila je Barseloni transfere u naredna dva prelazna roka i uz to će morati da plati kaznu od 305.000 funti i u roku od 90 dana riješi pitanje igrača mlađih od 18 godina. Katalonski klub kažnjen je zbog kršenja pravila koje se odnosi na međunarodne transfere i registraciju igrača mlađih od 18 godina.

FIFA je istraživala transfere mladih igrača u Barselonu, koji su obavljeni između 2009. i 2013. godine i ustanovila je da su prilikom dovođenja desetorice igrača prekršena pravila o zaštiti maloljetnika. Transferi maloljetnih igrača mogu da se realizuju samo ako se njihovi roditelji dosele u zemlju iz "nefudbalskih" razloga. Fudbaleri između 16 i 18 godina mogu da igraju u Evropi ako se ispune određeni standardi obrazovanja i uslova života. Iz katalonskog kluba su još ranije najavili da će se žaliti Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), ukoliko žalba bude odbijena od strane Komisije FIFA.

Barselona nije jedina koja je kažnjena u ovom procesu, pošto će i RFEF morati da plati 340.000 funti i moraće da za godinu dana reguliše način angažovanja maljoletnih fudbalera.

Barselona je u ovom prelaznom roku angažovala osam igača, na koje je potrošila 130 miliona funti, a najskuplje pojačanje je Luis Suarez, koji je iz Liverpula došao za 75 miliona funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije