Fudbal

FK Borac obilježio 20 godina od osvajanja Mitropa kupa: Trenutak za nezaborav

FK Borac obilježio 20 godina od osvajanja Mitropa kupa: Trenutak za nezaborav
FK Borac obilježio 20 godina od osvajanja Mitropa kupa: Trenutak za nezaborav

Osvajanje Mitropa Kupa 29. maja 1992. jedan je od najsvjetlijih trenutaka u istoriji banjalučkog Borca. Igrači i funkcioneri iz tadašnje generacije, u trofejnoj sali Gradskog stadiona, obilježili su u utorak 20 godina od osvajanja jedinog međunarodnog trofeja.

Te 1992. "crveno-plava" četa u Fođi je ispisala zlatnu stranicu klupske istorije. U polufinalu turnira bili su bolji od domaćina rezultatom 4:2, nakon jedanaesteraca, dok je na isti način pala i ekipa Vašataša u finalu (5:3). Uz trofej Kupa Jugoslavije, ovo je najvredniji pehar koji krasi trofejnu salu stadiona u Banjaluci.

"Osvajanje Mitropa kupa je jedan od najsvjetlijih trenutaka u istoriji našeg kluba. Ovo je jedini međunarodni trofej i zbog toga je poseban. Osvajanju pehara na značaju daje i podatak da je tada u Jugoslaviji bio rat, što je bio pritisak na igrače. U Italiju smo išli kao autsajderi i nismo mnogo očekivali, ali eto, na kraju smo osvojili pehar. Bila je to izvanredna ekipa i igrom smo mogli da pariramo velikim klubovima u Jugoslaviji", rekao je Anđelko Grahovac, tadašnji predsjednik kluba.

Mitropa kup je jedno od najstarijih međunarodnih takmičenja na Starom kontinentu. Na njemu su učestvovale četvrtoplasirane ekipe iz Italije, Mađarske, Čehoslovačke, Austrije i Jugoslavije. Do velikog uspjeha "crveno-plavu" četu sa klupe vodio je Zoran Smilevski, koji je juče u Banjaluku stigao iz Skoplja.

"Kada vidim koliko su posijedili moji igrači, jasno je koliko sam i ja ostario. To su bili moji trenerski počeci i sigurno je da se veoma rado sjećam tog velikog uspjeha. Uvijek sam govorio da su fudbaleri ti koji donose rezultat, a mi smo samo servis", kazao je Smilevski.

On je dodao da se potcjenjuje ovaj uspjeh i da bi to trebalo da se promijeni, jer je ovo, kako kaže, jedini međunarodni trofej u vitrinama kluba.

"Osvajanje Kupa Jugoslavije je najveći uspjeh, ali je sigurno da ni Mitropa kup nije za potcjenjivanje, kako neki rade. Trebalo bi više pažnje posvetiti ovom jedinom međunarodnom trofeju koji je klub osvojio", jasan je Smilevski.

Gdje su premije

Stojan Malbašić, kapiten tadašnje ekipe Borca, kroz šalu je spomenuo da fudbaleri tada nisu dobili premije i da nikad nije kasno da budu isplaćene.

"Kao kapiten moram da tražim premije koje nam tada nisu isplaćene, pa želimo da se sada retroaktivno isplate, naravno, uz kamate", šaljivim tonom rekao je Malbašić.

Božičić ostaje dvije godine

Slaviša Božičić dosadašnji trener Borca, dogovorio je novu dvogodišnju saradanju sa banjalučkim premijerligašem. Božičić je sa "crveno-plavima" završio na trećem mjestu Premijer lige BiH i tako izborio plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Razgovori sa petorkom

Čelnici Borca obaviće razgovor sa Srđanom Grahovcem, Dragoslavom Stakićem, Markom Maksimovićem, Branislavom Krunićem i Duškom Stajićem, kojima je istekao ugovor. Želja u klubu je da zadrže svih pet igrača. Nemanji Bilbiji istekla je pozajmica i on ima obavezu da se javi na prozivci u Novom Sadu pošto je ugovorom vezan za Vojvodinu, dok klub neće praviti probleme Saši Kajkutu ako nađe angažman u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije