Fudbal

Fudbaleri Željezničara otputovali na revanš s Apolonom

Fudbaleri Željezničara otputovali na revanš s Apolonom
Foto: N.N. | Fudbaleri Željezničara otputovali na revanš s Apolonom

Nismo se predali, Željezničar može bolje, poručio je Milomir Odović, šef stručnog štaba ekipe sa "Grbavice", koja je danas iz Sarajeva otputovala na Kipar na revanš utakmicu drugog pretkola Lige Evrope s Apolonom.

U Nikoziji će aktuelni osvajači Kupa BiH u četvrtak pokušati napraviti preokret, odnosno nadoknaditi zaostatak od 1:2. Nakon što je Slobodan Krčmarević u ponedjeljak, nakon samo pet utakmica, podnio ostavku, njegov nasljednik na mjestu trenera "plavih" nada se da može ponoviti svoj uspjeh iz 2015. godine, kada je sa grupom tada golobradih mladića uspio izboriti plasman u treće pretkolo Lige Evrope. Odovićeva četa tada je bila bolja od mađarskog Ferencvaroša.

"Sada imamo kvalitetnu i iskusnu ekipu, koja u prvoj utakmici nije odigrala ni blizu svojih mogućnosti. Individualno svi mogu mnogo bolje i očekujem da hoće. U Nikoziji prije svega očekujem da pokažu više borbenosti, želje, snage kako bi bili konkurentniji Apolonu", kazao je Odović, kojem će ovo nakon 2004. i 2015. biti treći mandat na klupi "plavih" u karijeri.

Vicešampioni Kipra, ne samo zbog rezultata iz prvog meča, nego i s obzirom na višegodišnje iskustvo igranja u grupnoj fazi evropskih takmičenja, blagi su favoriti. Odović, iako je imao malo vremene, ipak je uspio analizirati protivnika.

"Moramo se dobro taktički postaviti i skratiti prostor protivniku. Kiprani su uoči prve utakmice došli sa jednim prepotentnim stavom i ostvarili dobar rezultat. Sada je na nama da mi pokušamo uzvratiti. Nema predaje, nema opuštanja", poručio je Odović.

Revanš utakmicu drugog pretkola Lige Evrope u četvrtak igraju i fudbaleri Partizana, čiji su čelnici postigli dogovor sa zvaničnicima Željezničara o dolasku Gorana Zakarića u Beograd. Bh. reprezentativac pojačaće tako "crno-bijele" pred odlazak u Litvaniju na drugu utakmicu sa Trakaijem, u kojoj brane 1:0. Najbolji igrač prošle sezone u BH Telecom Premijer ligi BiH ovog ljeta imao je ponude i iz rumunskog Kluža, kiparskog Anortozisa i poljskog Zaglebie Lubina, ali se veznjak čvrsto odlučio čekati prelazak u Partizan. Željezničar ga je u jednom trenutku suspendovao jer je bez dozvole stupio u pregovore s Partizanom. Trenirao je odvojeno od prvog tima i utakmice posmatrao s tribina. Ipak na kraju je dogovor postignut, a na "Grbavici" će, navodno, od ovog transfera zaraditi oko 200.000 evra. Klauzulom im je zagarantovan i procent od narednog Zakarićevog transfera.

Zakarić je prošle sezone odigrao 42 utakmice za "Želju", postigao 18 golova i zabilježio 11 asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije