Fudbal

Gvardiola protiv svojih, "kralj" napada "damu"

Gvardiola protiv svojih, "kralj" napada "damu"
Gvardiola protiv svojih, "kralj" napada "damu"

Barselona - Bajern te Juventus - Real Madrid parovi su polufinala Lige šampiona, a sva četiri meča će sigurno zadovoljiti sve one kojima je fudbal u krvi.

Elitno fudbalsko takmičenje ulazi u završnu fazu i ostala su četiri tima koja su najviše pokazala ove sezone pa je uživanje u njihovim dvomečima skoro pa zagarantovano. Više pažnje privlači duel Katalonaca i Bavaraca koji su, po mišljenju mnogih, glavni favoriti za trofej, a ovo će biti i prvi put da će Pep Gvardiola, trener Bajerna, izaći na megdan Barseloni, s kojom je na klupi osvojio sve što se osvojiti moglo.

Barselona i Bajern igrali su dosad osam puta u Evropi i to sve nakon 1996. godine. Posljednji put susreli su se 2013, isto u polufinalu Lige šampiona, i tada su Bavarci rezultatom 7:0 u dvije utakmice uništili mit o najboljoj ekipi svih vremena. Ono što je zanimljivo, Bajern igra bolje na "Kamp Nou", gdje je u četiri meča slavio tri puta, i ima samo jedan poraz. Prvi meč se igra u Kataloniji, 6. maja, a revanš je na programu šest dana kasnije.

"Naravno da će to biti posebna utakmica, to je Barselona, to je moja kuća" bio je prvi komentar Gvardiole, a on je zatim nastavio:

"Barselona je posebna za mnoge od nas koji smo živjeli tu. Za Tijaga Alkantaru, stručni štab i mene. Jedno je jasno, ukoliko u mečevima sa Barselonom ponovimo greške koje smo činili u utakmicama s Portom, ispašćemo."

Karl-Hajnc Rumenige, izvršni predsjednik Bavaraca, istakao je da su šanse za prolaz i dalje jednake za oba tima.

"Moramo i pokazaćemo u oba meča isti pristup kao u ogledu sa Portom u revanš meču", rekao je Rumenige.

Luis Enrike, trener Barselone, istakao je da nestrpljivo iščekuje susret sa Bajernom, ali je naglasio da do tada moraju ostati maksimalno koncentrisani na utakmice u Primeri.

"Potrošio sam pet minuta gledajući izvlačenje parova Lige šampiona, ali više me uopšte ne zanima. Interesuje me jedino utakmica sa Espanjolom za vikend, a nakon nje razmišljaću o iduće dvije pa tek će onda na red doći Bajern," kazao je Enrike, koji je zatim dodao:

"Ali biće to poseban trenutak za sve nas. Moje prvo polufinale Lige šampiona i Gvardiolina prva utakmica sa Barselonom, biće to poseban trenutak."

Enrike je kazao da je Gvardiola bolji trener i dodao da su Bavarci kvalitetna ekipa, puna sjajnih igrača koji jednim potezom mogu riješiti susret.

"Bolji je trener, jer je osvojio više titula, zbog doprinosa fudbalu. Promijenio je igru, vrhunski je stručnjak, ali prije svega je moj dobar prijatelj. Bajern ima jednako snažnu ekipu kao mi, ali su u prednosti, jer imaju najboljeg trenera na svijetu. Odlučiće nijanse, vidjećemo ko će biti u boljoj formi."

I u drugom polufinalu će snage odmjeriti stari znanci Juventus i Real Madrid. "Stara dama" je izborila polufinale, prvo nakon 12 godina, a i tada su u ovoj fazi takmičenja igrali sa sada aktuelnim prvakom Evrope i bili su bolji sa ukupnih 4:3. Prva utakmica je na programu 5. maja u Torinu, a revanš 13. na "Santijago Bernabeu". U međusobnom duelu Real je slavio osam puta, dok Juventus ima jednu manje.

Sportski direktor Juventusa Pavel Nedved rekao je poslije žrijeba da vjeruje da će njegova ekipa pružiti maksimum.

"Uvjeren sam da ćemo u obje utakmice prikazati najbolje i vidjećemo da li će to biti dovoljno da nastavimo našu seriju. Srećni smo što smo u polufinalu poslije 12 godina, igrao sam protiv Reala i izbacili smo ga. To će biti veoma uzbudljivo polufinale", rekao je Nedved.

Direktor Real Madrida Emilio Butragenjo rekao je da je prednost njegove ekipe to što će revanš sa Juventusom igrati na svom terenu.

"Pokušaćemo da steknemo prednost i u prvom meču. To će biti fascinantno polufinale, sa dvije iskusne ekipe sastavljene od kvalitetnih igrača. Očekujem težak duel, Juventus se dobro brani i dobro je taktički pripremljen", jasan je Butragenjo, čiji tim je prošle sezone osvojio 10. titulu prvaka Evrope i želi 6. juna u Berlinu da odbrani trofej.

Liga Evrope

Žrijebom u Nionu odlučeno je da će se u polufinalnim okršajima Lige Evrope, koji su na programu 7. i 14. maja, sastati Napoli - Dnjepar i Sevilja - Fiorentina. Finale je na programu 27. maja na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije