Fudbal

Hajduk uskoro u vlasništvu privatnika?

Hajduk uskoro u vlasništvu privatnika?
Hajduk uskoro u vlasništvu privatnika?

SPLIT - Hajduk bi ipak uskoro mogao postati privatno vlasništvo, vjerovatno uz odobravanje Splićana.

Ako u tim namjerama da preuzme većinski paket dionica nije uspio američki biznismen Majkl Glover, koji je u međuvremenu postao vlasnik pulske Istre 1961, možda će to uspjeti Tomislavu Mamiću, sposobnom Splićaninu, vlasniku jednog od najpoznatijih trgovačkih lanaca "Tommy".

Kako se to već pisalo, splitski Mamić, koji nema nikakve veze sa hercegovačkim i zagrebačkim Mamićima, pokazao je namjeru da otkupi veći dio dionica Hajduka od takozvanih malih dioničara. U javnosti je te svoje namjere svojevremeno najavio, uz uslov da ga podrži navijački korpus.

"Tommy" je godinama najveći i najizdašniji sponzor Hajduka, a Tomislav Mamić je u prvom mandatu preoblikovanja bio član Nadzornog odbora. Napustio je vođstvo kluba, jer se nije slagao s pojedinim potezima uprave. Sad je njegov sin u Nadzornom odboru, delegiran od dioničara kluba.

Prema "Sportskim novostima", na prodaju dijela dionica odlučio se Jako Andabak, koji je u prvoj fazi odlučio da uloži deset miliona kuna, pa je dočekan u Poljudu kao "arhanđel Jako", jer su njegov primjer slijedili brojni biznismeni, u prvom redu Ivan Rimac, bliski prijatelj Andabaka. Andabak je potvrdio da je Mamiću prodao 13 od uloženih 14 miliona kuna, Jako je, dakle, zadržao svoj milion. Vrijednost posla je, prema insajderima, 50 posto od prve nominalne vrijednosti dionica (jedan dionica je vrijedila 500 kuna).

Tomislav Mamić je daleko odmakao u pregovorima sa još dva velika dioničara - Ivanom Rimcom i predstavnicima Dalekovoda d.d. Vrlo lako će se dogoditi da mu svoje dionice prodaju i vlasnici velikih paketga dionica, na primjer Željko Kerum i Željko Žderić iz Konstruktora d.d., koji su u određenim finansijskim problemima.

I četiri bivša "vatrena" - Igor Štimac, Alen Bokšić, Slaven Bilić i Aljoša Asanović su skloni prodaji svojih 10,7 miliona kuna. Nerazumljivo je stajalište Državne agencije za sanaciju banaka koja raspolaže s 9,22 posto temeljnog kapitala u vrijednosti od nominalnih 26 miliona kuna za koje je ministar Lalovac izjavio da nisu na prodaju, ali su objektivno za državu mrtvi kapital.

Biće zanimljivo vidjeti razvoj vlasničke situacije u Poljudu, posebno kako će reagovati gradska vlast, kojoj su objektivno dionice Hajduka (56,1 posto vlasništva) veliki teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije