Fudbal

Halilhodžić: Velež planski uništavaju

Halilhodžić: Velež planski uništavaju
Halilhodžić: Velež planski uništavaju

Bojim se da je ovo do čega je danas klub došao posljedica planskog uništenja Veleža, rekao je Vahid Halilhodžić, proslavljeno ime ovog kluba sa Neretve.

Fudbalski klub, koji je pronosio slavu Mostara i Hercegovine širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope i svijeta, trenutno preživljava najteže trenutke u 94 godine dugoj istoriji. Osim što su gotovo sigurni putnici u niži rang, od "rođenih" su gotovo svi digli ruke. Ionako krnja i nestabilna uprava se dodatno raspala, igrači su zbog besparice u štrajku, a pod znakom pitanja je hoće li uopšte biti u stanju nastaviti takmičenje do kraja sezone. Velikani i nekadašnja proslavljena imena Veleža s nevjericom i tugom prate sunovrat voljenog kluba.

"Velež je od završetka rata u poteškoćama. Prvo otjeran je iz svoje kuće bez objašnjenja. Jedno vrijeme bilo je inicijativa da se vrati 'Pod Bijeli brijeg', ako ništa - da se dijeli stadion sa Zrinjskim, ali nije bilo volje. To je jedna ne samo sportska, nego i društvena tragedija da se ovo dešava klubu koji je pronio slavu Hercegovine i Mostara", rekao je Halilhodžić za "Nezavisne".

S još nekim velikanima iz svoje generacije više puta je finansijski i moralno pomagao klub, ali to nije dovoljno za njegov oporavak.

"Strašno me boli kada vidim u kakvoj je situaciji klub. Nekoliko puta sam pomagao, ali nije rješenje dati pet ili deset hiljada eura. Treba naći trajno rješenje. Ili da se Velež vrati na svoj stadion ili da ga dijeli sa Zrinjskim ili da se plati odšteta kako bi se napravio novi stadion. Da li će to biti kroz budžet grada, kantona ili države, ne znam. Ne mogu pojedinci riješiti nešto što je društveni problem", kazao je popularni Vaha i poručio:

"Velež je pred sportskim i finansijskim kolapsom. Iako postoje ideje i neki pokušavaju da ga unište, Velež se nikada neće ugasiti. Za Velež se ne navija, Velež se voli i to svi moraju znati".

Stavljanje katanca na klub ne vidi kao konačni scenarij ni legendarni Blaž Slišković. Nekadašnji selektor bh. reprezentacije, koji je uspješno crveni dres nosio 121 put od 1976. do 1981, tešku situaciju vidi kao prolaznu fazu.

"Velež je potonuo brže nego 'Titanik', ali nije dotakao dno. Možda je ove godine najizraženije na koji je način doveden u tešku situaciju, pa se zato mnogi zapitaju da li je ovo kraj. Ja mislim da ovo nije kraj. Egzistira toliko godina, pa zašto bi sada propao. I prije se dešavala kriza rezultata, ispadanje u niži rang, pa se Velež vraćao. Ove godine se sve negativno poklopilo", smatra Slišković.

Takođe član "stare garde", Sead Kajtaz tvrdi da izvjesni odlazak u Prvu ligu Federacije BiH treba iskoristiti kao novi početak. Njegova vizija oporavka su novi igrači, novi ljudi i, naravno, podrška nadležnih institucija.

"Nije bauk ispasti u niži rang. Treba mlađe snage prebaciti u prvi tim, dosveti dva ili tri provjerena pojačanja i krenuti iznova. Kada vidim Velež na zadnjem mjestu, kao da se lomi dio mene. Veležu je mjesto u vrhu Premijer lige i za sve to potreban je novac", ističe Kajtaz.

Velež je osnovan 26. juna 1922. i s uspjehom su igrali Prvu ligu SFRJ Nikad nisu osvojili titulu, a dva puta bili su vicešampioni. Dva puta su osvajali Kup maršala Tita, i to 1981. i 1986.

Ostali bez direktora

Velež je od danas zvanično ostao bez direktora nakon što je Arman Zalihić podnio ostavku. Funkciju je preuzeo u septembru prošle godine, a nakon samo nekoliko mjeseci odlučio je da se povuče.

"Mlad sam upao u ovo, ponijeli su me ideali i s obzirom na to da od kada sam direktor, od 1. septembra 2015, nije isplaćena niti jedna marka zaposlenima, moja moralna dužnost je da podnesem ostavku. Velež je preživio dva rata. Sada je na snazi prikriveni fašizam koji pokušava uništiti ovaj klub radi nečijih privatnih ili nekih drugih interesa", rekao je Zalihić.

Sastanak za spas

Za sutra je u "Vili Neretva" u Mostaru zakazan hitan sastanak za spas Veleža, a na njemu bi trebalo da budu prisutni brojni političari i privrednici u cilju pronalaženja rješenja za spas posrnulog mostarskog giganta. Pozivi su upućeni i predstavnicima vjerskih zajednica u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije