Fudbal

Hercegovački derbi za Evropu?

Hercegovački derbi za Evropu?
Hercegovački derbi za Evropu?

Važnu pobjedu u pretposljednjem kolu bh. elite upisali su igrači Zrinjskog.

Sa nova tri boda osvojena u derbiju protiv Olimpica zadržali su treće mjesto, ali izlazak u Evropu još nije definitivno siguran.

Naime, mnogo toga zavisiće od ishoda revanš utakmice finala Kupa u srijedu između Olimpica i Širokog Brijega. Ukoliko Široki podigne pehar u najmasovnijem takmičenju, onda i Zrinjski i Široki Brijeg sigurno izlaze na međunarodnu pozornicu. Ako Kup osvoje "vukovi", čiji je trener Mirza Varešanović u subotu odmarao glavne igrače, onda će četvrtog predstavnika BiH u Evropi odlučivati upravo hercegovački derbi u posljednjem kolu.

"Nama je najvažnije da smo pobijedili Olimpic i da i dalje sami odlučujemo o našoj sudbini. Nažalost, nismo dočekali kiks Širokog Brijega. Šteta što nije pobijedila Slavija, jer bismo tako potpuno rasterećeno čekali hercegovački derbi. Mi ćemo se maksimalno ozbiljno pripremati za posljednje kolo, bez obzira na ishod finala Kupa, koji se igra u srijedu", rekao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba Zrinjskog.

Prvi ovosezonski ogled Zrinjskog i Širokog završio je bez golova. U slučaju jednakog broja bodova na kraju će se gledati međusobni ogled, a to znači da je Širokom (ukoliko ne osvoji Kup) iduće subote potrebna bilo kakva pobjeda. Sa druge strane "plemićima" odgovara i remi jer trenutno imaju tri boda prednosti.

"Ne razmišljamo o derbiju. Vjerujem da pitanje izlaska u Evropu možemo riješiti već u srijedu. Iz prve utakmice imamo rezultat 1:1, koji nije loš. Siguran sam da možemo do pobjede na 'Otoci', a onda rasterećeno dočekati posljednje kolo, odnosno derbiju dati revijalni karakter", kazao je Josip Barišić, defanzivac Širokog Brijega.

Osim za titulu i Evropu, posljednje kolo donijeće i grčevitu borbu za opstanak. Ugroženo je čak sedam ekipa, uključujući desetoplasirani Radnik, zatim Travnik, Slavija, Drina, Vitez, Mladost i Zvijezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije