Fudbal

Heroje kvalifikacija stativa zaustavila na putu za Rusiju

Heroje kvalifikacija stativa zaustavila na putu za Rusiju
Foto: Tanjug | Heroje kvalifikacija stativa zaustavila na putu za Rusiju

Sirija je nakon dugih i iscrpljujućih, ali i emotivno nabijenih kvalifikacija za SP ipak posustala na pretposljednjoj stepenici. I to onako najbolnije, s nedostatkom malo sportske sreće.

Ratom napaćena zemlja cijele kvalifikacije je igrala iznenađujuće dobro i stigla do plej-ofa azijskih kvalifikacija u kojem se suočila s Australijom.

Nakon što je prva utakmica koju je Sirija kao domaćin, kao i u cijelim kvalifikacijama igrala na neutralnom terenu, završila 1:1 u revanšu je nakon produžetaka slavila Australija 2:1.

Gledaoci u Sidneju ostali su šokirani kada je već u šestom minutu Sirija povela golom Al Somaha, ali izjednačio je Tim Kejhil samo sedam minuta kasnije. Rezultat se nije mijenjao pa se otišlo u produžetke gdje je u 94. Al Mavas dobio drugi žuti pa su Sirijci morali da nastave s igračem manje.

U 109. minutu 37-godišnji Kejhil je zabio i drugi svoj gol za 2:1 domaćina, ali hrabri Sirijci nisu se predavali i u posljednjoj minuti umalo izjednačili. 

Omar Al Somah je namjestio loptu na 25 metara i sliovito opalio, a lopta se odbila od stative. Centimetri su dakle dijelili Sirijce od toga da s igračem manje u posljednjim sekundama susreta šokiraju Australijance i izbore sljedeći krug.

Australija će za plasman u Rusiju igrati protiv reprezentacije koja će kvalifikacije u zoni Konkaf završiti na četvrtom mjestu, a kandidati su SAD, Honduras ili Panama.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije