Fudbal

Huligani ukrali derbi

Huligani ukrali derbi
Huligani ukrali derbi

Po ko zna koji put u novijoj istoriji izvještaj sa nečega što je bio praznik fudbala, "vječitog" derbija između Crvene zvezde i Partizana, počinje bilansom povrijeđenih i uhapšenih, a ne dešavanjima sa terena.

Ni subotnji 148. okršaj beogradskih rivala nije prošao bez tuče i nereda. Čak 41 huligan je završio iza rešetaka, a povrijeđeno je i 35 policajaca.

Prvo "poluvrijeme" meča, koji je završen rezultatom 0:0, odigrano je na tribinama, jer je početak susreta kasnio 45 minuta zbog nereda navijača. Neredi su počeli na istočnoj tribini, gdje su bile smještene pristalice Partizana, a sve se proširilo na "sjever", gdje su bili navijači Zvezde. Došlo je do sukoba između navijača dva tabora, a zatim su popularne "Delije" ušle u obračun sa policijom i nekoliko njih je izvuklo deblji kraj. I u trenucima kada su svi pomislili da se derbi neće odigrati ili u najmanju ruku da će tribine biti ispražnjene, utakmica je sa 45 minuta kašnjenja ipak počela kao da se ništa nije dogodilo, a prema pisanju medija u Srbiji, policija je odlučila da derbi može da se igra.

"Bruka", "Sramota", "Srpski fudbal treba ukinuti", "Derbi je mrtav"... bili su neki od naslova i komentara koji su objavljeni u sprskim medijima i društvenim mrežama nakon nemilih scena sa stadiona "Rajko Mitić", a prema posljednjim informacijama, nereda i tuče navijača i policije je bilo i pored ovog sportskog zdanja.

Mnogi pozivaju vlast u Srbiji da konačno nešto učini i zaustavi huliganizam na sportskim takmičenjima, a oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, koje je oštro osudilo ponašanje navijača te je istaklo da je policija efikasno i profesionalno reagovala i spriječila da sukob dovede do otkazivanja utakmice i mogućih većih posljedica. Iz MUP-a su istakli da je na južnoj tribini, gdje su smješteni navijači Zvezde, ponađena veća količina pirotehničkih sredstava, a po završetku utakmice i kod još pet lica na sjevernoj tribini.

Srpski mediji sa sjetom su se prisjetili derbija od prije tridesetak godina, kada je ovaj meč bio istinski sportski praznik, a kakvu je danas dimenziju poprimio, možda najbolje govori podatak da je policija presrela kombi iz Zrenjanina, čije odredište je bio stadion Zvezde, a koji je bio natovaren kamenjem i ciglom.

Od 41 osobe, koje je policija privela, protiv 10 biće podnesene krivične prijave, dok će protiv 13 osoba biti podnesene prekršajne prijave.

Milivoj Mirkov, komesar za bezbjednost Fudbalskog saveza Srbije (FSS), kazao je da meč nije trebalo da se igra poslije svega što se događalo na tribinama.

"Dokle da gledam sve ovo? Bio sam jedan od onih koji su insistirali da meč ne počne, zbog svega što se dešavalo na tribinama. Ipak, policija donosi konačnu odluku, a ona je odlučila da postoje uslovi za igranje meča. Mislim da jednom treba da se prekine i da se shvati da će i ubuduće biti ovako. Samo tako možemo da naučimo i da sprečimo da se ovakve stvari ponavljaju", rekao je Mirkov.

Vladimir Bulatović, direktor Superlige Srbije, istakao je da aktuelnog prvaka očekuje kazna zbog loše organizacije meča.

"Organizacija meča je bila slaba. Čekam prvo izveštaje svih delegata, pa će se pokrenuti disciplinski postupci", jasan je Bulatović.

Nakon derbija oglasio se i Nezavisni sindikat policije (NSP), koji je istakao da samo pukom srećom i pravovremenom reakcijom pripadnika MUP-a, nije bilo ljudskih žrtava. Scene tuče i nereda su obišle svijet, a posebno upečatljive su bile one u kojima jedan navijač Partizana juriša bakljom na rivale i policiju.

"Poražavajuća je činjenica da se, osam godina kasnije, ponovila gotovo identična scena onoj kada je navijač Uroš Mišić bakljom zapalio pripadnika Žandarmerije. I u subotu je naš kolega zadobio opekotine po licu, dok je drugi kolega zadobio dva uboda nožem u ruku", stoji u saopštenju NSP-a.

Što se fudbala tiče, on je po ocjeni svih bio daleko ispod nivoa. Bliži pobjedi bio je Partizan, koji je nakon ovog remija ostao na plus pet bodova u odnosu na ljutog rivala, a do kraja je ostalo još šest kola.

"Oštre kazne"

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, izjavio je da očekuje oštre kazne za izgrednike koji su učestvovali u neredima uoči fudbalske utakmice.

"Povređeno je 35 policajaca, ali na sreću niko nije s teškim telesnim povredama. Očekujem od pravosuđa da u izricanju kazni pokaže oštrinu i pošalje poruku da ubuduće ovakve stvari neće biti tolerisane", rekao je Stefanović.

Bogdanov mirotvorac

Na derbiju je bio i jedan od vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov, koji je bio vođa nereda u Italiji 2010, zbog čega je i dobio nadimak Zver iz Đenove. Bogdanov ima zabranu dolaska na utakmice Srbije, ali ne i na klupske pa se tako u subotu obreo na tribinama. Ono što je sve začudilo je to što se na fotografijama vidi da Bogdanov stoji između navijača i policije i da smiruje situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije