Fudbal

Ibrahimović: Šveđani su "tihi rasisti"

Ibrahimović: Šveđani su "tihi rasisti"
Foto: Facebook | Ibrahimović: Šveđani su "tihi rasisti"

Najbolji švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović, koji je poznat po burnom temperamentu i drskosti, još jednom je izazvao reakciju javnosti zbog komentara o ograničenjima s kojima se susretao u karijeri zbog navodnog rasizma u Švedskoj.

Jedan od najpopularnijih aktivnih fudbalera tvrdi da je tokom čitave karijere imao drugačiji tretman zbog svog imena. Zbog svog imigrantskog porijekla, dodaje, morao je da ulaže dodatne napore da bi uspio.

"Mogućnosti koje imaju Svenson ili Anderson nema Ibrahimović ili bilo ko drugi sa drugačijim porijeklom. Nikad nisam imao takve mogućnosti već sam ih morao sam uzeti", izjavio je Ibrahimović u intervjuu za "Vijasat sports", prenosi "Sputnjik".

Uspješnom karijerom koja je počela u Fudbalskom klubu Malme preko najpoznatijih svjetskih klubova poput Barselone, Milana, PSŽ-a i Mančester junajteda, otvorio je vrata najvećih liga i reprezentacija za igrače stranog porijekla, tvrdi Ibrahimović.

Međutim, uprkos ogromnom uspjehu, nije bio tretiran na način na koji bi bio da je etnički Šveđanin, rekao je Ibrahimović optužujući medije.

"Dakle, tu je i tihi rasizam u medijima. Oni ne mogu prihvatiti da sam ja Ibrahimović. Ja volim što sam ja, što sam Ibrahimović i što sam Šveđanin. Ja sam novi Šveđanin, ja sam nova Švedska", rekao je Zlatan.

Ibrahimovićev komentar nije prošao nezapaženo kod njegovih zemljaka i istovremeno je izazvao mnoštvo i kritika i podrške.

"Tako sam umoran od njegovih besmislica i glupih, prostih rečenica. Trebalo bi da se drži fudbala i da ćuti", jedan je od tipičnih negativnih komentara.

Drugi je komentarisao da je "Zlatan zvani Sven Svenson" izricao identične sramne komentare tokom godina teško da bi dobijao priznanja koja je dobio, naglašavajući „potpuni nedostatak samosvijesti“ kod Ibrahimovića.

Drugi su rekli da je imao iste šanse kao i drugi optužujući ga za oholost.

Istovremeno, mnogi Šveđani su podržali Zlatana nazivajući ga „savršenim uzorom za djecu imigrantskog porijekla“.

Ibrahimović je rođen u Malmeu, gradu koje se smatra najviše "multikulturnim" u Švedskoj. Otac mu je Bošnjak a majka Hrvatica. Tokom blistave karijere koja traje skoro dvije decenije, Ibrahimović je igrao za najveće evropske klubove — Ajaks, Juventus, Inter, Milan, Barselonu, PSŽ i Mančester junajted. Od 2001. do 2016. igrao je za reprezentaciju Švedske. Jedan od najboljih napadača na svijetu osvojio 32 trofeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije