Fudbal

Igor Štimac za "Nezavisne": Regionalna liga je loša ideja

Igor Štimac za "Nezavisne": Regionalna liga je loša ideja
Igor Štimac za "Nezavisne": Regionalna liga je loša ideja

Oni koji trenutno potenciraju formiranje regionalne fudbalske lige, čine to prvenstveno zbog zarade od TV prava, rekao je za "Nezavisne" Igor Štimac, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Iako su je mnogi označili kao najvažniju utakmicu u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, Štimac ne smatra da će meč sa Srbijom biti više važniji od ostalih. Osvrnuo se i na danas sve veći interes engleskih klubova za ex-Yu fudbalere. Upravo sebe smatra uveliko zaslužnim za takvu pojavu, s obzirom da je zaigravši prvi sa naših prostora, mnogima otvorio vrata na "Ostrvu". Prokomentarisao je i fudbalski put Edina Džeke od Željezničara do Mančester Sitija, za kojeg je, kako kaže, čuo i nevjerovatnu anegdotu zbog koje se, ako je tačna, pojedinici danas treba da stide.

"Ne mislim da je 'druženje' u sklopu regionalne lige dobra ideja. Ne želim da moje riječi budu shvaćene kao antipropaganda sporta, već naprotiv ne treba razmišljati samo o onim najboljim klubovima, već o svima. Niko od tih koji potenciraju priču o regionalnoj ligi nije ponudio rješenje za ostale klubove koji ne bi učestvovali u takmičenju takve vrste. Ako izvučemo Hajduk i Dinamo iz Hrvatske lige, ko će je onda gledati? Isto tako i u BiH i drugim državama. Izvucite nekoliko najjačih klubova, niko više, ali baš niko neće dolaziti na stadione. Dakle, dodatno bi se ugrozio položaj velikog broja klubova, a i oni su dio sporta, ne samo oni najjači. Čini mi se da neko želi da zaradi na mržnji i ništa više", kaže Štimac.

NN: Kako ste zadovoljni učinkom Hrvatske u kvalifikacijama?

ŠTIMAC:Mi smo trenutno na sjajnoj poziciji. Dijelimo prvo mjesto sa Belgijom, ali ne smijemo zaboraviti da je to učinak nakon samo 40 posto obavljenog posla. U igri je još mnoštvo bodova. Ne zavaravam se da je već sada bilo ko siguran putnik u Brazil ili da je neko definitivno otpisan. Zbog toga moramo biti maksimalno koncentrirani. Ne smijemo se uspavati, pravi izazovi tek predstoje. 

NN: Da li je Srbija najveći izazov za Hrvatsku?

ŠTIMAC:Čekaju nas teške utakmice i svaka nosi jednak ulog. Ne mogu dijeliti mečeve po značaju, jer svaki donosi tri boda. Mislim da se ponekad i previše važnosti pridaje susretu s Hrvatskom, koji je samo jedan u nizu, a ja uvijek idem korak po korak. U skladu s tim sada sam fokusiran na prijateljski susret predstojećeg tjedna sa Južnom Korejom u Londonu. U ovom trenutku ne razmišljam o Srbiji.

NN: Šta bi moglo biti presudno u duelu na "Maksimiru"? 

ŠTIMAC:Trebaće nam strpljenja, i jednima i drugima. Prije svega trebaće nam i to da nam igrači budu zdravi, pogotovo oni stožerni. To je ono za što se ja molim i brinem. Nije mi problem nikakva taktika, nikakva odluka po pitanju načina igre. Kako se postaviti, znam već odavno. Samo da budemo svi na okupu i onda smo strašno jaki.

NN: Znači li to da vjerujete u pobjedu Hrvatske?

ŠTIMAC: Da ne vjerujem u to, ne bih bio selektor Hrvatske.

NN: Kakve su šanse reprezentacije BiH da se plasira na SP?

ŠTIMAC:Reprezentacija koju predvodi Safet Sušić je u sličnoj poziciji kao Hrvatska i drago mi je zbog toga. To je sad kvalitetan sastav. BiH ima potentnu momčad, kompaktnu. Posjeduje "vic" u igri, koji kada se spoji s tim da iza sebe ima emotivnu publiku, uz silinu na terenu i zalaganje, onda se ne treba bojati nikoga i u stanju je savladati sve protivnike.

NN: Bili ste jedan od prvih fudbalera s naših prostora koji je zaigrao u Engleskoj. Smatrate li se djelimično zaslužnim za danas sve veći interesklubova sa "Ostrva" za naše fudbalere?

ŠTIMAC:Osjećao sam veliku odgovornost činjenicom da sam prvi s naših prostora istrčao na engleske travnjake. Znao sam da će moje zapažene igre, ponašanje i rezultati otvoriti vrata mnogima sa ovih prostora. Nakon mene su došli Slaven Bilić, Mario Stanić, Igor Bišćan i mnogi drugi. I oni su ostavili trag i pečat. Treneri koji su imali priliku raditi sa nama prenose iskustva kolegama da je ovo ipak talentirano podneblje i da se isplati angažirati naše igrače. I oni koji su danas u Engleskoj, svi bi se trebali tako ponašati i otvarati vrata generacijama koje će doći poslije.

NN: U dresu Mančester Sitija trenutno igra Edin Džeko. Znate li da je bh. napadač jedan od onih čiji talenat u BiH nisu prepoznali?

ŠTIMAC:Čuo sam da je igrač kojem se danas svi toliko divimo imao put do uspjeha, nažalost, sličan velikom broju nogometaša sa naših prostora. Sjećam se da su neki, iz bh. kluba u kojem je ponikao, kada su ga prodali za mizernih 50.000 evra ili maraka, trljali ruke i naslađivali se kako su prodali "škart igrača". Ne znam da li je to istinita priča, ali ako jeste, nadam se barem da se ti isti sada stide. Biću sretan ako nas primjer Džeke i mnogih drugih, ubuduće nauči da konačno počnemo cijeniti svoje proizvode. Ne trebamo uvijek čekati da to neko drugi uradi za nas.

Alen će sam odlučiti

Alen Halilović, supertelentovani mladi fudbaler Dinama, rođen u Hrvatskoj, porijeklom iz BiH, proteklih mjeseci pod stalnim je medijskim udarom u vezi sa izborom reprezentacije za koju će igrati u budućnosti.

"Momak je još jako mlad i bespotrebno mu se nameće pritisak. Treba ga jednostavno pustiti da prije svega nastavi da se razvija i još više napreduje. Kada dođe vrijeme za odluku o nastupu za A tim, Alen će je sam donijeti, odnosno sa svojim roditeljima", smatra Štimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije