Fudbal

Igor Štimac za "Nezavisne": "Vatreni" su zreli za finale

Igor Štimac za "Nezavisne": "Vatreni" su zreli za finale
Igor Štimac za "Nezavisne": "Vatreni" su zreli za finale

Demolirali smo Španjolsku i dokazali da smo sazreli za plasman u finale, kazao je za "Nezavisne" Igor Štimac, nekadašnji selektor i proslavljeni hrvatski fudbaler.

Član slavne generacije, koja je na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine, predvođena Miroslavom - Ćirom Blaževićem, osvojila bronzanu medalju, uvjeren je da 18 godina poslije u istoj državi na Evropskom prvenstvu "vatreni" mogu do novog podviga. U razgovoru za "Nezavisne" nije mogao sakriti ponos zbog svega što njegova reprezentacije prikazuje na EP, posebno u trećem kolu grupne faze sa Španijom.

"Teško je riječima opisati ponos koji me obuzima. Još je dalek put do finala, ali s obzirom na to da smo demolirali jednu moćnu Španjolsku, onda zašto ne razmišljati i o tome. Pobijedili smo ekipu koja godinama nije primila gol na EP, a kamoli izgubila. Prema tome, zašto onda ne govoriti i o najvišim dometima, finalu, medalji, trofeju... Imamo sve argumente da razmišljamo na taj način i jedino uz takav pristup i razmišljanje možemo u finale", rekao je Igor Štimac.

NN: Jeste li očekivali onakvu igru u utakmici sa Špancima?

Štimac: Očekivao sam dobru igru. Iako je, naravno, u svakoj utakmici potreban i procenat sportske sreće, ja zaista nisam bio skeptičan i sumnjičav. Znao sam da dečki mogu puno i to su i dokazali. Sretan sam i oduševljen onim što gledamo u Francuskoj.

NN: Niste posumnjali i kada je selektor izveo drugi tim?

Štimac: Ma ne slažem se s tim da je to bila rezervna, druga postava i nazovimo je kako hoćemo. Sve je to jedna ekipa, sve je to dio jedne snage. Svih 23 igrača na EP su izvrsni nogometaši.

NN: Šta je najveća snaga Hrvatske?

Štimac: Upravo ta širina u igračkom kadru je presudna za naš uspjeh. Imamo skup vrhunskih pojedinaca. Ova generacija, predvođena Dariom Srnom, u jednoj je zreloj dobi i u stanju je proizvesti vrhunski rezultat. Mislim da Hrvstaka nikada nije imala ovakvu širinu kao sada.

NN: Može li se uporediti ova generacija sa onom iz 1998?

Štimac: Ne mogu se porediti generacije. To je neobjektivno. Drugo je vrijeme, drugo je doba, drugačiji nogomet. Danas je to jedna sasvim druga priča i, uostalom, ne trebamo živjeti u prošlosti nego graditi nove uspjehe.

NN: Jeste li priželjkivali nekog lakšeg u osminifinala?

Štimac: Ne, nisam. Naprotiv, meni je osobno puno draže da igramo s Portugalom nego sa nekom momčadi koja nije toliko eksponirana ili nema nekog pojedinca poput Ronalda, Nanija...

NN: Zašto Vam je to draže?

Štimac: Iz prostog razloga jer Hrvatska uvijek igra bolje s jačim protivnicima i s onim renomiranijim. S obzirom na našu brzu tranziciju, uvijek je teže igrati s onima koji se u dva bloka zabiju pred svojim šesnaestercom. Dokazuje to utakmica sa Španjolacima. Protiv onih koji se puno brane troši se više energije u građenju napada, pokušavanju preko bokova i slično, a onda ide i opsanost što se mora ostaviti puno prostora iza svojih leđa i strah od kontranapada. U duelu sa Portugalom ćemo sigurno imati prostora za pravu igru, jer se Ronaldo i društvo neće braniti.

NN: Koliko Hrvatska može u utakmici sa Portugalom?

Štimac: S obzirom na prikazano do sada, ja bih rekao da smo mi favoriti. Razlog za brigu u ovom trenutku imaju Portugalci. Hrvatska je u jednoj super poziciji.

NN: Kako zaustaviti Ronalda?

Štimac: Ne znam da li Hrvatska ima takvog kao što je Ronaldo, ali ima jako dobrih koji ga mogu neutralisati. Fudbal je kolektivna igra, ne može jedan čovjek ništa, a u tom kolektivu Hrvatska je puno jača. Naravno, Portugal je do sada pokazao puno manje od onoga što zaista može, ali za pobjedu nad Hrvatskom treba im potpuna transformacija, a sumnjam da to mogu uraditi u ovih nekoliko dana. Dakle, očekujem našu pobjedu i nastavak puta prema vrhu.

NN: Osim Hrvatske, čija Vam se igra dopada?

Štimac: Svidjela mi se Engleska. Pokazali su da imaju ideju, da mogu držati ritam. Mislim da Njemačka nije pokazala ni pola toga koliko može. Imaju još puno prostora. Nijemci igraju kao da se zagrijavaju. Francuska je potentna, ali nije briljirala. Raduje me da ima i ugodnih iznenađenja, onih momčadi iz sjene, to su Mađarska, Island i Vels.

Proslava

Štimac se osvrnuo i na reakcije u regionu na pobjedu Hrvstke. Obradovala ga je vijest, koju dokazuje i snimak na internetu, da je pobjeda Hrvatske proslavljena i u nekim sarajevskim kafićima.

"To su lijepe stvari o kojima treba da se priča, a ne o huliganima i nemilim scenama koje nikom ne trebaju i ne odgovaraju. Jako mi je drago čuti takve vijesti. Radujem se što dolazi neko drugo vrijeme u kojem ćemo biti puno bliži jedni drugima i razumniji", istakao je Štimac

1987. godine Štimac je sa U-20 reprezentacijom SFR Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Čileu osvojio zlatnu medalju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije