Fudbal

Iz Željezničara objavili troškove radova na "Grbavici"

Iz Željezničara objavili troškove radova na "Grbavici"
Foto: Ilustracija | Iz Željezničara objavili troškove radova na "Grbavici"

Stadion "Grbavica" od 1. oktobra trebalo bi da zadovoljava kategoriju 3 UEFA standarda za odigravanje utakmica, a Fudbalski klub Željezničar radove, koji su u toku, finansiraće u vrijednosti 147.444 KM.

Od tog iznosa za servis terena biće izdvojeno 19.949 KM. Radovi podrazumijevaju vertikuliranje i aerizaciju terena, posipanje pijeska i treseta, dosijavanje travnjaka, prihranjivanje, skidanje i vraćanje busenja sa ravnanjem podloge, bušenje i sanaciju drenaže. "Friziranje" stadiona je inicirano odlukom da se naredni meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija BiH i Belgije umjesto suspendovanog "Bilinog polja" igra u "Dolini ćupova". Kako bi teren bio što bolje sačuvan, razmišlja se i o odgađanju derbi utakmice 10. kola BHT Premijer lige između Željezničara i Zrinjskog, pa će najvjerovatnije umjesto 30. septembra Mostarci u Sarajevu gostovati tek poslije reprezentativne pauze.

Osim na travnjaku, na "Grbavici" se izvode radovi i u novinarskoj loži. Koštaće 7.447 KM, što podrazumijeva izradu i ugradnju aluminijske stolarije, ustakljivanje postojeće lože, te izradu dodatnog radnog stola za 35 mjesta. Biće renovirana i prostorija ispod zapadne tribine, obavljeni molerski radovi na kompletnoj galeriji i uređeni svi ulazi u vrijednosti od 22.409 KM. Uređenje toaleta za gostujuće navijače i prostorija za prodaju pića koštaće 17.614 KM. Iako postoji već renoviran toalet, potrebno je izgraditi novi kod ulaza 7. Radi se i na izgradnji nove proširene centralne platforme za glavnu kameru, te kameru u liniji šesnaesterca. Zatim izgradnja hodne staze iznad VIP salona i po krovu zapadne tribine, te izgradnja i montaža tornja i platforme za kameru u liniji šesnaesterca između zapadne i južne tribine. Biće izgrađene i platforme na sjevernoj tribini za kameru, te izvršena demontaža i izmještanje postojećih jarbola. Vrši se i proširenje postojećih konstrukcija klupa za rezervne igrače, izrada i ugradnja gitera na prozorima podruma, demontaža vertikalnog lima na krovu VIP tribine, izrada i ugradnja čelične konstrukcije za prekrivanje šute između istoka i juga, a svi ti radovi koštaće 55.346 KM.

Krčenje i odvoz samoizniklog rastinja sa izgrabljivanjem na prostoru pored i iza južne tribine, te uz zid parkinga koštaće 21.883 KM. Kupljeni su i novi golovi, za što je izdvojeno 2.796 KM. Pored svih nabrojanih radova, prošlog mjeseca započeta je i adaptacija tri prostorije na sjevernoj tribini, koje će se koristiti za prodaju pića, a vrijednost radova iznosi 9.775 KM.

U toku su i radovi na rekonstrukciji reflektora, najznačajnije stavke za dobijanje kategorije 3, a troškove će snositi N/FS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije