Fudbal

"Izbjeglice" jure istorijsku šansu

"Izbjeglice" jure istorijsku šansu
"Izbjeglice" jure istorijsku šansu

Fudbaleri Sevilje i Dnjipra u srijedu veče (20.45) u finalu Lige Evrope bore se za prvi evropski trofej ove sezone, a ako Ukrajinci dođu do trofeja, biće to velika senzacija i jedna od najvećih sportskih priča u 2015.

Prije ovog finala dva puta su bili četvrtfinalisti Lige šampiona, a trijumf u Evropskoj ligi donio bi im učešće u elitnom takmičenju naredne sezone.

Do finala, koje se igra u Varšavi, Dnjipro je napravio čudo izbacivši Olimpijakos, Ajaks, Volfsburg, Napoli i samo ih jedna stepenica dijeli od trona.

Tim iz Dnjipropetrovska jedan od najvećih mečeva u svojoj istoriji dočekuje sa statusom "izbjeglice", jer se zbog ratnih dešavanja u zemlji preselio u 400 km udaljeni Kijev, gdje igra domaće utakmice.

Dnjipro nije jedina ekipa koja je u izbjeglištvu došla do evropske titule. Učinio je to i Dinamo Kijev 1986. godine, u sezoni nuklearne katastrofe u Černobilu, koji je preko Atletiko Madrida (3:0) došao do pehara u bivšem Kupu kupova.

Potres u Italiji 1980. godine ubio je 2.914 ljudi i ostavio je njih 300.000 bez doma. Avelino je tada najviše stradao, cijeli grad bio je uništen. Fudbalski tim bio je prisiljen da igra svoje utakmice u Napulju, a uprkos velikim problemima, uspjeli su ostati u Seriji A.

Potresna je bila tragedija 1993. godine, kada je 18 igrača reprezentacije i četiri člana stručnog štaba stradalo u nesreći "Zambia Aira". Ta je država "na brzinu" formirala novu reprezentaciju koju je vodio kapiten Kaluša Bvalja (koji je nesreću izbjegao jer je kasnio iz Holandije, gdje je igrao za PSV), a otišli su sve do finala na Kupu nacija 1994. godine.

Sličan scenario bio je i u slučaju danske reprezentacije, a koja je putovala na Olimpijske igre u Rim 1960. godine. Avion s osam reprezentativaca srušio se neposredno nakon uzlijetanja, a Danska je čak razmišljala i o odustajanju od nastupa. Na kraju su učestvovali s novom ekipom i osvojili olimpijsko srebro. Na tom putu pobijedili su favorizovane velesile kao što su Argentina i Mađarska.

Dvije godine ranije poznata nesreća u Minhenu uništila je tim Mančester junajteda, stradalo je osam članova početnog sastava. Iako bez zvijezda i trenera, Junajted je otišao sve do finala FA kupa, gdje je izgubio od Boltona.

Barselona je 2012/2013. osvojila titulu, a jedan od najzaslužnijih bio je sjajni trener Tito Viljanova. Godinu dana kasnije fudbalski stručnjak preminuo je od raka.

Irak se 2006. godine "vratio" na međunarodnu scenu, a pravi podvig izveo je 2007. kada je pobijedio Saudijsku Arabiju u finalu Azijskog prvenstva. Bila je to prva titula za državu koja je u to vrijeme (a i danas) poprilično podijeljena, i bio je to jedan od rijetkih trenutaka sreće za tamošnji napaćeni narod.

Gvineja je imala male izglede za učestvovanje na Kupu nacija jer je domaće utakmice, zbog epidemije ebole, igrala u Maroku. Uspjeli su biti drugi u kvalifikacija i izboriti učešće na turniru, gdje su bez poraza otišli do četvrtfinala.

Danska nije ni trebalo da bude na Evropskom prvenstvu 1992. godine u susjednoj Švedskoj, jer je završila kao druga u kvalifikacionoj grupi, iza Jugoslavije.

No, 10 dana uoči prvenstva UEFA je morala da pozove Dansku jer je Jugoslavija bila pod sankcijama. Igrači Danske su pozivani sa godišnjih odmora i iako su bili bez priprema, otišli su do kraja.

Posebno je to bilo teška utakmica za Kima Vilforta, kojem je, nekoliko trenutaka nakon što je postigao gol Njemačkoj za 2:0, preminula kćer Line od leukemije. I Dnjipro traži svoje mjesto u istoriji, pa nema sumnje da će biti motivisani za to, donosi "Goal".

Sevilja za anale

Pobjedom nad Dnjiprom, španska Sevilja bi mogla da postane najuspješniji klub Evropske lige u istoriji i jedini klub s četiri titule. Bila je pobjednik dvije godine zaredom, 2006. i 2007, a sada ima priliku da učini isto jer je slavila i prošle, 2014. godine. Po tri puta su slavili Inter i Liverpul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije