Fudbal

Jasna računica: Bod(ovi) protiv Belgije ili kraj nadanja

Jasna računica: Bod(ovi) protiv Belgije ili kraj nadanja
Jasna računica: Bod(ovi) protiv Belgije ili kraj nadanja

BRISEL - Za izabranike selektora Mehmeda Baždarevića u četvrtak je na stadionu "Kralj Baudouin" u Briselu protiv Belgije računica sasvim jasna.

Protiv trenutno drugoplasirane selekcije na FIFA rang-listi i isto tako u grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo moraju osvojiti najmanje bod ili u idealnom slučaju bodove. Remi bi ih ostavio u trci za treće mjesto i baraž, a pobjeda vratila na put direktnog plasmana na "Euro". Drugačiji scenariji značio bi gotovo definitivan kraj nadanja za odlazak u Francusku, ali pod imperativom povoljnog ishoda nisu samo "zmajevi". Kapiten Edin Džeko smatra da su oba tima u gotovo identičnoj situaciji, bez obzira na to što "crveni đavoli" imaju tri boda više od BiH, odnosno ukupno 11.

"Ta prednost možda daje jednu malu sigurnost Belgijancima, ali to ne mora biti i nije nešto što će biti presudno u četvrtak naveče. Mi smo pod pritiskom i imperativom dobrog rezultata. Međutim, isto tako pod velikim pritiskom su i Belgijanci. Svaki bod je veoma bitan. Protivnik nam je jedna od najboljih evropskih ekipa, svjesni smo da igramo protiv ozbiljne reprezentacije i tako treba i da se postavimo", poručio je najbolji bh. fudbaler, koji je na reprezentativno okupljanje došao odlično raspoložen nakon dobre partije, odnosno gola u novom klubu Romi.

A upravo je to ono što od njega očekuju navijači i sutra. Bio je strijelac i u prvom meču igranom prošle godine u Zenici, koji je završen rezultatom 1:1.

"Svi mi volimo velike utakmice, zato i igramo fudbal, a ovo je sigurno jedna od najvećih u kvalifikacijama. Igračima ne treba veći motiv, znamo šta treba raditi. Ja ću dati sve od sebe na terenu i tada je sve moguće. Važno je da igramo dobro kao ekipa, jer onda će do izražaja doći i svaki pojedinac. Hoću li ja postići gol ili neko drugi, najmanje je bitno. Važan je samo uspjeh kolektiva", poručio je Džeko.

Iako igraju u gostima, fudbaleri BiH po pitanju podrške sa tribina i ovoga puta trebalo bi da budu u ravnopravnom položaju sa domaćinima. Veliki broj navijača iz svih krajeva Evrope i svijeta i danas je pristizao u belgijsku prijestolnicu. Mnogi su došli iako nisu unaprijed nabavili ulaznice, a prema nekim predviđanjima, moglo bi čak pola stadiona biti popunjeno simpatizerima bh. tima. Naime, mnogi su se odlučili na licu mjesta kupiti ulaznice za sektore koji zvanično ne pripadaju gostujućim navijačima.

"Vjerujem da ćemo imati veliku podršku, jer to nam je veoma važno u ovom meču. Navijači su uvijek bili naš 12. igrač, gdje god da igramo, pa ne sumnjam da će tako biti i sada. U ime ekipe mogu im obećati da ćemo dati svaki atom snage kako bismo ostvarili dobar rezultat", tvrdi Džeko.

Utakmica se igra sa početkom u 20.45 uz direktan prenos na BHT 1. Glavni sudija biće Manuel de Sousa iz Portugala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije